För er som undrar över mitt frysprov med squash:
Idag provade jag att gratinera den djupfrysta squashen. Samtidigt gjorde jag det med färsk squash för att jämföra. Och den frysta klarade sig över förväntan, så helt klart kan man spara halverad, urkärnad squash i frysen för vinterbehov. Här skrev jag om squashprovet och lite fler recept.
Så här gör jag
Köttfärsgratinerad squash
Halvera stor squash och gröp ur kärnorna.
Lägg squashen på en långpanna
Bryn köttfärs och lök, salta och peppra med svartpeppar.
Hacka tomater
Fyll squashen med tomat i botten, salta lite på tomat och squash
och fyll ovanpå med köttfärs och lök
hyvla över rejält med ost
Gratinera mitt i ugnen i ca 225 grader HÖGST 20 minuter
Squashen ska fortfarande ha tuggmotstånd
Den här rätten kan också göras med rökt skinka, kassler eller falukorv istället för köttfärs. Eller helt vegetarisk för den som vill det.
Här kommer lite fler recept för den som har gott om squash.
Squashfrestelse
2 portioner
1 squash, ca 300 gr
2 morötter
2 lökar
2 dl mjölk
1 ½ msk vetemjöl
1 tsk örtsalt
1 dl riven ost
Riv squash och morötter grovt eller skär dem i fina strimlor.
Hacka löken och lägg alltsammans i en ugnssäker form.
Red mjölken med vetemjölet, krydda med örtsalt. Tag kastrullen från plattan
efter några minuter och sätt till den rivna osten. Slå såsen över grönsakerna
och grädda frestelsen i 175 graders ugnsvärme 15-20 minuter tills ytan får en
aning färg.
Recept ur Land
Squashostkaka
1 kg squash i bitar förvälles hastigt och
kör i matberedare eller mosa med en gaffel.
4 ägg
5 msk socker
3 dl mjölk
3 dl mjöl
(en näve havregryn för fastare konsistens, kan uteslutas)
½ dl hackad mandel
5 droppar bittermandelolja
Rör ihop alltsammans och häll i en smord form
Grädda i 175 grader ca 1 timma.
Går mycket bra att frysa.
Zucchinisås
serveras till pasta
1 zucchini
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche
ev lite basilika
Skär zucchinin i stavar och fräs tillsammans med den pressade vitlöksklyftan i
en stor stekpanna högst 5 minuter. Tillsätt creme fraiche och smula ner
buljongtärningen. Blanda väl så att buljongen verkligen löser sig. Koka upp,
tillsätt gärna lite basilika mot slutet.
Zuccinilåda 4
port
4 små tunt skivade zuccinier
1 ½ dl finhackad gul lök
1 krossad vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
½ dl färsk oregano eller 1 msk torkad
1 ½ dl riven ost
1 tsk salt
2 ½ dl vetemjöl
4 ägg
1 dl olja
Lägg det gröna i en skål.
Strö över ost, salt och mjöl. Rör om.
Knäck i äggen och rör om.
Häll i oljan och rör om.
Gräddas i smord form 200 grader ca 30 minuter.
Godast kall. Går att frysa.
Lovar att återkomma med fler recept en annan dag.
Hej Ewa !
Kul att du fick inspiration 🙂 Och en ny favorit i receptboken är ju aldrig fel. När squashen bär till så vill det till att ha recept att variera med det kan ju bli otroliga mängder. Ha det gott !
Hej, tack för inspiration, har massor av squash, provade en variant på squashfrestelse, kommer att bli en favorit
Hej Kerstin !
Vassego ! Mmm, ostkaka är gott…med hemgjord klarbärssylt och lite grädde 🙂 Fast det är gott med hemkokt äppelmos mä. Hoppas ni hade en skön stund i Fågelö kapell !
Tack för denna inspiration! Det blir nog köttfärsgratinerad till middag idag, innan vi åker till sista Musik i sommarkvällen i Fågelö Kapell. Ostkakan lät också härlig – till hemgjord klarbärssylt, va?