Här kommer lite recept.
Nubberöran är ett måste på vårt julbord. Den har hängt med i många år nu. Går bra till midsommar också. Får man röra över så är den jättegod på knäckemacka !
Snabb att röra ihop är den också och det är inte så dumt i julmatlagningen.
Ansjovismoussen brukar vi få hos svärmor och den är helt underbar ! I år har vi fått en i julklapp och den ligger i frysen och väntar på julafton. Mums ! Tack Alva !
Den är också jättegod på en knäckemacka.
Nubberöra
250 g
matjessill (2 burkar)
½ dl majonäs
3 dl gräddfil
1 burk ishavsrom
1 finhackad röd lök
½ dl finhackad dill
Svartpeppar och ev salt (beroende på hur salt sillen är)
Skär matjessillen i mindre bitar.
Rör ihop såsen och blanda i det övriga.
Godast om den görs någon dag före man ska äta den.
Står sig bra någon vecka i kylskåp.
Ansjovismousse, Alvas
1 hel burk ansjovis a 450 gram rensas och flås.
6-7 blad gelatin
7-8 hårdkokta ägg
2-3 msk senap
2 dl
gräddfil
3 dl
tjock grädde
1 ½ dl gräslök, purjolök eller gul lök
1 dl
finklippt dill
Lägg gelatinbladen i vatten 5 minuter.
Hacka den rensade ansjovisen fint.
Mosa äggen med en gaffel.
Rör ihop såsen och blanda i ägg, ansjovis, lök och dill.
Lös upp gelatinbladen i ½ dl ansjovisspad.
Rör ner detta i såsen.
Häll i vattensköljd form minst 1 ½ liter.
Ställ kallt att stelna. Stjälp upp och garnera vid
servering.
Går jättebra att frysa in.
Hej Lena ! Vad skoj. Ja det var faktiskt ägg i originalreceptet, men jag har plockat bort det, jag tycker att det känns som det blir sämre hållbarhet om man blandar i ägg. Man kan ju garnera med det om man vill sen. Ha en riktigt god jul du också !
Hej, ska pröva din nubberöra, verkar jättegott! Har testat en annan variant med hackat ägg i…men denna verkar fräschare…
En god jul på dej! Lena i Blekinge
Hej Helena !
Ja det blir lite trädgårdsfrånvänt så här i juletid, man måste ju ha semester nån gång, he he, hördes ironin där tro ??
Hej Margareta !
Kul, hoppas det ska smaka. Tack för klokordet, gäller nog i högsta grad städningen också, hi hi. Vad roligt att du gillar min blogg, TACK ! God Jul till dig också. !
Tack för recepten!
Ska testa dem i jul.
Vill ge dej ett “klokord”som kan gälla städningen också.
Den filosof som kom fram till att ett väl utfört arbete aldrig behöver göras om
-hade nog aldrig rensat ogräs.
Gillar din blogg och dina tankar!
Kram och GOD JUL!
Margareta
Många tankar kring mat o annat nu jämt göra alltså 🙂
Kram från mig!