Här kommer lite recept.

Nubberöran
är ett måste på vårt julbord. Den har hängt med i många år nu. Går bra till midsommar också. Får man röra över så är den jättegod på knäckemacka !
Snabb att röra ihop är den också och det är inte så dumt i julmatlagningen.

Ansjovismoussen brukar vi få hos svärmor och den är helt underbar ! I år har vi fått en i julklapp och den ligger i frysen och väntar på julafton. Mums ! Tack Alva !
Den är också jättegod på en knäckemacka.

Nubberöra

250 g
matjessill (2 burkar)

½ dl majonäs
3 dl gräddfil
1 burk ishavsrom

1 finhackad röd lök

½ dl finhackad dill

Svartpeppar och ev salt (beroende på hur salt sillen är)

Skär matjessillen i mindre bitar.
Rör ihop såsen och blanda i det övriga.
Godast om den görs någon dag före man ska äta den.

Står sig bra någon vecka i kylskåp.

Ansjovismousse, Alvas

1 hel burk ansjovis a 450 gram rensas och flås.

6-7 blad gelatin

7-8 hårdkokta ägg

2-3 msk senap
2 dl
gräddfil
3 dl
tjock grädde

1 ½ dl gräslök, purjolök eller gul lök

1 dl
finklippt dill

Lägg gelatinbladen i vatten 5 minuter.

Hacka den rensade ansjovisen fint.
Mosa äggen med en gaffel.

Rör ihop såsen och blanda i ägg, ansjovis, lök och dill.

Lös upp gelatinbladen i ½ dl ansjovisspad.

Rör ner detta i såsen.
Häll i vattensköljd form minst 1 ½ liter.

Ställ kallt att stelna. Stjälp upp och garnera vid
servering.

Går jättebra att frysa in.