Nu äter jag snart upp de sista tomaterna från i höstas.
De flesta som är kvar är lite rynkiga, men goda ! Smakar faktiskt nästan som ugnsrostade, väldigt mycket smak.
Jag har förvarat dem svalt till en början men sen har de stått i något svalare än rumstemperatur,i ett kallhörn i köket.
Men sen när de här är slut så är ju frysen full av tomater, på längden och tvären:-)
Eftersom jag fick en fråga i kommentarerna kan jag ju göra ett tillägg här:
Jag fryser in cocktailtomater precis som de är i dubbla fryspåsar. Om man inte sköljer dem före så blir det lätt att ta ur så mycket man behöver ur påsen. Jag använder dem i grytor och ugnsrostade tillsammans med rotsaker i ugnen.
Man kan också skiva stora tomater och frysa in på en papptallrik el liknande. Fungerar bra till pizza och paj.
Tomatkross mixat i matberedaren och sedan infryst i creme fraiche- eller räk-burkar är också väldigt användbart under vintern.
Häromdagen snabbtinade jag frysta cocktailtomater i micron, så de knappt var tinade. Fungerade faktiskt helt ok att äta som de var till maten.
Den här tomaten avviker, alldeles slät och fin. Mycket bra lagringsegenskaper på den då alltså. Det är en grön tomat som nu har antagit en gulare färg.
Nu ska jag provsmaka och sen tar jag säkert några frön från den, så kan jag kolla om barnen till den här får lika bra lagringsegenskaper.
Tror den är av en sort som kallas vintertomat som jag fått av Guiseppe som har en tomatsida Men jag är inte riktigt säker. Slarvade lite med sorteringen i slutet på säsongen 🙂
Tänk på om ni tar egna frön att ni tar frön från bara de allra bästa tomaterna. Om ni tar av dåliga tomater så för ni ju vidare dåliga egenskaper till nästa generation, och det är ju synd.
Ja det måste du prova Kerstin ! Jag gillar också när det är enkelt och lätt. Låter härligt med mycket plantor, det blir tomatfrossa i år då 😉
Då måste jag ju verkligen prova att frysa tomater. Som sagt brukar jag ha lite svårt att lagra saker på annat sätt, så jag gillar sånt som går att frysa. Och så är det trevligt med en anledning att ha kvar alla frösådda tomatplantor. Det kommer bli många tror jag. 🙂
Hej Kerstin !
Jag fryser cocktailtomater precis som de är i dubbla fryspåsar. Om man inte sköljer dem före så blir de lätta att få isär. Fungerar jättebra i grytor och om man gör ugnsrostade grönsaker, blir lika bra som färska. Sen brukar jag skiva också och lägga plant, till att lägga i paj och pizza. Bara att frysa som de är.
Snabbtinade förresten några cocktailtomater i micron häromdagen, knappt upptinade var de inte dumma alls att äta som de var till maten.
Hi hi Helena !
Det var en ny idé 🙂 Kanske inte ska äta upp den utan göra ansiktsmask av den:-)) Kram !
Oj det var inte illa så rynkfri :-)kan vara nått till huden!Kanske du kan koka ihop nått ;-)KRAM från mig!
Wow, lyxigt med egna tomater så här års! 🙂 De du har i frysen, fryser du ner dem som de är eller är det tomatsås och liknande du pratar om? Är bara lite nyfiken om de går att frysa som de är för det skulle ju t.o.m. jag klara. 😉 Annars är jag rätt dålig på att bevara frukt och grönt från trädgården. :-(Ha en trevlig kväll!