Vilken härligt solig helg 🙂
Igår tillbringades hela dagen ute och jag baxade in ännu mer i min bågnande plasttunnel. Nu är nog äntligen det mesta inne. Står lite kvar i växthuset som ska in till frostfritt utrymme bara. Stora Kamelian hjälptes vi åt med att joxa in i garaget igår…oj vad den har växt, tog i taket !

Goaste mannen dammsög och såpa-skurade båda bevattningsborden i bubbelplasttältet i stora växthuset. Så nu är de redo för sådd i februari nån gång:)
När det blev mörkt igår gick jag in och umgicks lite med min gamla assistent 😉 Den har tjänat oss väl. Den var det första vi köpte till vårt gemensamma hushåll när vi flyttade ihop där någon gång i början av 1980-talet.
Jag får väl erkänna att jag då inte förstod riktigt vad vi skulle ha en sån där mackapär till, ovan som jag var vid köksarbete. Men mannen, uppväxt på landet tyckte naturligtvis att det var en självklar attiralj till nya hemmet. Och han begagnade den också…då 😉 …men det var länge sen. Sen har han blivit bortskämd med hemmafru !

4 sirapslimpor och 8 brödkakor blev det igår kväll. Mums det var gott med nybakt brödkaka till lussefikat i morse 🙂
Skållade grovt rågmjöl som stått över natt och blev till Saftigt rågbröd idag. Ett recept jag fått av min vän Helena, här kommer receptet: Saftigt rågbröd från Hjelmsäter

7 plus 2 dl vatten
1 1/2 dl brun farin ( i originalreceptet är det 2 1/2 men det blir för sött)
6 dl grovt rågmjöl
75 gr jäst
1 1/2 msk salt
1 msk kummin
7 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Koka upp 7 dl av vattnet med brun farin. Häll det kokande vattnet över rågmjölet, lite i taget och rör om. Täck med plastfolie och låt stå 8-10 timmar i köket.

Rör ut jästen i resten av vattnet, 2 dl, ljummat till 37 grader. Blanda ner rågmjölsblandningen och tillsätt salt, kummin och rågsikt. Arbeta degen ordentligt så allt blandar sig.

Arbeta in vetemjölet men spara lite till utbakningen. Arbeta degen väl för hand eller i hushållsmaskin ca 5-10 minuter. Låt degen jäsa övertäck ca 1 1/2 timma.

Ta upp degen på mjölat arbetsbänk och arbeta den igen (Fast jag är lat så jag kör runt den i assistenten igen och pytsar direkt i formarna)
Dela degen i två bitar som formas till avlånga limpor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt eller i 2 avlånga smorda formar, stora modellen.

Sätt plåten i nedre delen av ugnen i kall ugn. Sätt på ugnen på 175 grader. Grädda ca 1 1/2 timma. I slutet kan det behövas en aluminiumfolie eller liknande för att bröden inte ska bli för bruna ovanpå.

Ta ut brödet och låt svalna under fuktig handduk. Låt brödet vila till nästa dag innan det skärs upp i tunna skivor med riktigt vass kniv. Går utmärkt att frysa, blir nästan godare då, när det fått mogna.

Skördade en massa sallad igår också, innan kylan slog till inatt. Gottigott ! Förra söndagen for vi ner och hälsade på dottern i Helsingborg. På måndagen blev det en tur över till Helsingör. Mysig dag och soligt då också. Inget julstädat här än. Sotar´n kommer på torsdag och sotar vår kökspanna, så före det är det inte stor idé att städa, då får jag ju göra om´et.

Hoppas ni haft en fin Lucia-helg .