Nej jag skojar inte….jag skördar än 🙂
Även om det är första advent till helgen.

Hos Bland rosor och bladlöss kan du se hur andra har det till första advent….
( förmodligen mer juligt än hos mig, fniss ! )

Idag har jag jobbat ute hela dagen med att bland annat flytta in fina kålplantor till plasttunneln, brukar göra det för att skydda dem mot haren under vintern.

Plockade av paprikor och chili på plantorna som stod kvar i växthuset. Där har varit minus 4 grader nu någon natt, så plantorna slokade, men chilin var ok.

En kålrabbi och ett litet savoykålshuvud tog jag in från kål-landet.

och en korg med Smörkål, Goldgelber.
En slags savoykål som är väldigt ljus i färgen. Jag tycker den är fantastiskt god.
Fick frön av snälla Anette i våras 🙂

Bakom korgen står ett helt gäng burkar med vinbärssylt som dottern kokat idag.
Behöver lite plats i frysen för lussebullar….som alltid brukar finnas här till advent…men frysarna har varit alldeles knökfulla så det har inte gått att baka !

Vinbärssylt är det som används till gröten i det här huset. Hälften svarta och hälften röda vinbär, 2 dl socker per liter sylt.
Kokas en kvart.

Smörkål i närbild.
Det blev kålsoppa med lite bacon i till kvällsmat. Och nybakt fillimpa som dottern fixade.
Plockade in några Klockrankor, Cobaea scandens, från växthuset. Bladverket är nu mörkt vinrött och klockorna har också mer vinröd färg än blålila som den var tidigare i höst. Plantan verkar ha tålt 4 minus…får se hur länge den härdar ut.
Men något adventspynt har jag inte lyckats få fram. Inte ens någon ljusstake. Vet inte hur tusan jag ska lyckas klämma in den i något fönster….för varenda fönstersmyg är överbelamrad med krukväxter…..

Här en Begonia jag frösådde i våras.
Begonia x hybrida `Ìkon Blush White´
snygga blad har den, rödtonade och ludna. Även stjälkarna har röd färg.
Smithiantan brukar börja blomma den här tiden. Det är en växt som har rhizomer i jorden (ser ut som små kottar). Plantan har jag fått av min pappa som i sin tur fått den av en gammal dam när han körde lantbrevbäring på Torsö för många år sedan. Novemberkaktusen blommar som brukligt i november. Och vidare sen…
Ja så ser det ut hos mig i advent….känns långt till jul 😉
Men jag är skönt befriad från julstress nuförtiden. Julklappar köper vi inte längre, slutade för flera år sedan. Och inne gör vi bara det som känns viktigt…främst hemlagad bak och mat 🙂

Önskar er alla en fin första adventshelg !