I eftermiddags åkte löken upp, lika bra att få det gjort.

Här är den rödtonade schalottenlöken som jag har haft i många år.
Dottern tycker schalottenlök är onödigt, för de blir så små 🙂 Men jag tycker de är bra för jag slipper ju köpa utsäde. Jag har många sorter, såklart 😉 5 stycken var det i år. De går olika bra, men den här röda och en som jag fått av grannen Anita blir oftast bra.

Idag lade jag dock märke till en lustig sak. Eftersom det under semestern växte upp ett antal JÄTTESTORA mållaplantor i lökraderna, plus en hel del annat `ogräs´, och man brukar säga att ogräs konkurrerar med grödan….Så blev jag ju lite förvånad när lökarna var som allra STÖRST bredvid mållorna. Och under en självsådd tomatplanta i en av raderna 😮 !
Kanske skulle man samodla målla med löken i fortsättningen också. Årets lökskörd, förutom 3 sorters schalotten som inte kom med på bild.
Lökarna blev över förväntan, eftersom de kom så sent i jorden (9 juni) så räknade jag nästan med mindre storlek på dem. Ja det här räcker nog i vinter. Vi har ju 10 sorters vitlök också, fniss ! En skön eftermiddag, varmt och soligt, bikini på. Och strax intill sänder luktärtorna ut ljuvliga dofter….sämre kan man ha det !
Navy blueLavenderMatucanaI halvskuggan av luktärterna ligger `chefen´och har koll, så jag jobbar ordentligt 😉 Snarkar högt gör han också, hihi ! Utanför lökraderna mot gången växer Jätteverbenan, den är som finast nu. Det tycker fjärilarna också. Den här såg lite sliten ut, fattas halva vingen. Ihop med verbenan växer Rävsvans Dreadlocks och svart majs. Svarta majsen är en mjölmajs och inte särskilt god. Men snygg 🙂 Kolvarna där inuti blir också helt svarta. På förmiddagen bar jag in en massa pelargoner som stått ute i sommar. De flesta åkte in i lilla växthuset, eftersom mitt pelargonhörn i stora växthuset redan är rätt välfyllt.
Det är lätt att förledas av sommarvärmen och glömma bort att vissa växter snart måste in. Frosten kan komma fort, så det är bäst att vara beredd. Balkon Stellena, Pink & White. Hängpelargon. Är nöjd med både stegen och fönsterramen som jag satte upp som avgränsning mot sittgruppen. Blev bra klätterstöd för pumpor och gurkor också. Sittgruppen får skugga av en stor björk som står utanför, på eftermiddagen. Björken hade vi tänkt ta ner, men insåg denna varma sommar att det var TUR att vi inte hade gjort det !!!
Bakom syns köksdelen och bakom den klänger mina frösådda Kiwiplantor mot oanade höjder 🙂 Bredvid soffan står Mandevillan, några Pelargoner, Lord Bute och Margrethe och mitt Fikon. Lord Bute har blommat helt fantastiskt hela sommaren. Nej nu ska jag sova skönhetssömn så jag orkar ha öppet i morgon 🙂

Välkomna till plantskolan

Tisdag och Torsdag kl 10-19.

Perenner, goa tomater mm