Ojoj nu är det tempo…
Många sådda frön ger hektisk sensommar och höst :-)) Som man sår får man skörda heter det juh !

Normala människor plockar väl in en liten lagom skål med tomater…men jag bär in 10-litershinkar i taget….många….
Inte så konstigt när plasttunneln innehåller säkert minst 100 plantor i år också. Jag har inte räknat men ifjol hade jag 125 st plantor. Otroligt tomatår har det varit också, tack vare värmen och solen.
Nu har jag bladat av många av plantorna och de börjar gulna och bli lite medfarna efter en lång säsong. Men fortfarande sprutar det fram tomater.
Har inte hunnit frisera överallt och på vissa ställen är det djungel, svårt att ta sig fram nästan. Måste försöka hinna det i veckan, och slita mig från köket. Mycket av tomaterna åker direkt i frysen. Cocktailtomater som de är. Större tomater skivade eller som tomatkross (kör i mixern). Ugnsbakade halvtorra tomater går också bra att frysa in i små burkar. Jättegott att ta fram i vinter. Sen är det förstås tomatsåser i olika tappningar som gäller.
Mina kryddiga tomater på flaska säljer jag också av när jag har öppet i plantskolan. Och tomater förstås ! Måste ju bara visa min häftigaste tomat också, Indigo Rose som jag fick tjyvskott till av raraste Mia på försommaren. Växer så det knakar och har massor med kart….undrar när man ska våga prova. Mer och mer lila-svarta blir de för var dag som går. Paprikorna härinne har kommit igång det sista. De ville ju inte i våras. Men det blir lite skörd i alla fall. De brukar jag också lägga i frysen och ha till vinterbehovet. Bönor skördar jag också hela tiden ända fram till frost…i min böntunnel, med vy mot växthusetåt andra hållet syns plantborden i plantskolan…..knappt 😉Kålrabbi skördas allt eftersom den blir färdig. Superschmelz ! Nam nam !!!I köket tillverkas också örtsalt. Kör diverse örter mm i mixern och breder ut på plåt och torkar i ugnen. Och alla goa krikon dimper nerSå vackra och blir jättegod saft.
Saft som finns att köpa när jag har öppet. Sonen och hans flickvän har varit hemma en vecka. Som avslutning bjöd de på trerätters. Vad sägs om svampkrustad med Kantarell, Karl-Johan och Fjällskivling ?
De sistnämnda plockade på tomten.
Till efterrätt fick vi cheesecake med vita smultron och vilda björnbär. MUMS !!! I veckan ska jag försöka hinna med att skola om lite plantor. Måååånga plantor står och väntar på nya krukor, både perenner och grönsaker. Nu är det dags att tänka på vinterodlingen och få salladen och salladskålen att växa på bra så det finns att skörda när det blir kallare och inte växer så bra. Den här salladskålen satte jag om för två veckor sedan, blev svårt frestad igår kväll och ….tog den till kvällsmat, hihi . Men den växer ju till igen 🙂

Ha en skön vecka alla !

Plantskolan är öppen som vanligt
TISDAG OCH TORSDAG KL 10-19

VÄLKOMNA !

Ps: Dahliaplanteringen är som vackrast just nu. Det går bra att köpa en bukett om man har lust, välj färg själv. ds.