Dags att slå av ängen vid huset.
Häromdagen när mannen kom hem från jobbet tog han en runda med slåtterbalken på traktorn. Jag drabbas alltid av…nej men oooh, jag har ju inte hunnit titta på alla ängens blommor juh……Fast de finns ju kvar på andra ställen på tomten. Här kommer han puttrande.Gräset var nästan lika högt som mig på sina ställen. Närmast trädgården har han tidigare klippt med gräsklipparen. Så här såg det ut dagen efter. Nu ska det bara sprattlas och strängas och balas också. Sen får balarna ligga i en hög tills jag behöver marktäckning.
En del hämtar jag färskt nu och använder direkt, det är mysigt för det luktar så gott av Vårbrodden (den doftar av Kumarin som påminner om vanilj, därför kallas ofta det här gräset för Vaniljgräs)

Det viktiga är att få bort allt från ängen för att bevara artrikedomen och vårt stooora smultronställe. Smultron tycker inte om när marken växer igen. Nu åkte de mogna smultronen med i slåttern, men det gick bra att plocka av dem på avhuggna stjälkar 🙂 Jag hade kökskommendering med all blomkål som skulle till frysen. Skördade 30 fina blomkålshuvud. De är väldigt fina i år, inga angrepp utom någon enstaka liten åkersnigel som inte hunnit göra någon åverkan än. De flesta vägde drygt ett kilo.

Jag delar i buketter och förväller i lättsaltat vatten (för att bevara mineralerna i kålen). Vattnet ska koka när man lägger i kålen och förvällas max 2 min. Packas i fryspåsar. Sen hämtade jag hö från slåtterängen och lade på ett tjockt lager där blomkålen suttit. Så planterade jag ut kålrabbi, Superschmelz. Hoppas nu den ska växa snabbt och bra den också. I bortre änden av tunneln sitter redan några som jag satte ut i maj tillsammans med blomkålen. De börjar blir rätt stora. Men Superschmelz kan man vänta med att skörda tills de är 20 cm i diameter. Förutom smultron så är det skördetid av jordgubbar. Det vi inte orkar äta kör jag i mixern grovhackat med bara pyttelite socker och fryser in i creme fraiche-burkar. Gott i yoghurt eller som tårtfyllning, det är nästan som att äta färska då på vintern.
Viktigt att förpacka väl, så burkarna får även ett extra lager av en fryspåse. När man lägger ner jobb på skörden så vill man ju inte riskera att maten frysskadas vid förvaringen. Idag regnade det , hurra !!!
Då sparade jag några timmars vattning. Passade utmärkt att ta tag i tomattunneln, för där kan man inte vara de soliga dagarna. Då försmäktar man i värmen, det brukar vara uppåt 30 grader därinne, pust !