Det märks att det är höst, regn och rusk.
Av cementputsning på växthuset blev intet denna helg….vädret ställer till det.

Mellan skurarna får man ut i landet och hämta in diverse fröer och grönsaker till köket. Överflöd är det som betecknar den här tiden. Sallat är snyggt. Röd Bakito på väg i blom. Bakom syns Kronärtskocka, en liten ynklig en som har haft för tuff konkurrens av squashen.Isbergssallaten slår rekord i år, den har verkligen gillat regnet. Fina huvuden börjar bildas nu, trots att jag haft den som plocksallat länge. Dahliorna har blivit så höga i år, kanske tack vare regnet. De är nästan lika höga som min böntunnel. Squash är snyggt oxå ! I fredags skördade jag Vitlökens groddknoppar. Hade väntat med att ta upp de här lökarna eftersom de ger så fina groddknoppar.
Fick sådana från Sesam förra våren och satte ut dem i april då, 2011. Sen har de suttit där till nu. Nu är det fina groddknoppar och lökarna under var fina klyftor på, de tänker jag sätta ut igen i oktober.
Sorterna är Petrovskij, Leningradskij och Hamar.

Vitlökssorten Hamar. Själva lökarna åkte in i nya växthuset tillsammans med övriga löken som jag bar in där direkt det blev färdigt förra helgen. Nu står de där och väntar på sortering…när jag hinner.

Sen sätter jag ut i oktober, två veckor före tjäle ska det vara enligt expertisen…fast det är ju lite svårt att veta när den kommer 🙂I år har jag provat att odla Sojabönor Fiskeby (närmast) och Bruna bönor Stella.
Tog av dem i helgen, ingen stor skörd precis, men så har sommaren varit besvärlig. Men nu har jag mer utsäde att starta med ett annat år. Idag tog jag fröer av en vit gurka, Amerikanskt Kermesbär, Malabarspenat och olika sorters tomater. I helgen har jag också rensat utsäde till ärtor. Blåärt, Gråärt Sparlösa,
Gråärt Hälsinge, den nedersta, som varierar mycket i färgen, en del frön är helt svarta. Bönorna blir nog kris att hinna få utsäde ifrån, de behöver vara välmogna och nästan mjuka i baljan när man tar dem för att det ska vara grobart. På bilden syns Violett Podded Stringless, Vaxböna, hrm vad hette nu den? Spräckliga sorten heter i alla fall Zebra.
Men ikväll har jag hängt över fiberduk över hela böntunneln.

Plockade Echinacea också…..och packade ner i sprit för förvandling till förkylningsmedel. Får dra i fönstret minst en månad. Sen har man egen Echinagard etc.
Dosering 20 pipettdroppar i ett glas vatten (ca 1 tesked).

Lite synd att man mest tittar på trädgården från köksfönstret just nu….

Jag tycker så bra om hösten, den är så vacker !

Ha en fin höstvecka, alla !

Detta är sista veckan jag har öppet i plantskolan & trädgården.
TISDAG OCH TORSDAG KL 10-19
VÄLKOMNA !