Nu är det helg igen, jösses vad veckan går fort !
Hoppas ni alla får en fin helg.
Önska oss fint väder, så mannen hinner börja med cementen.

Tomatdags i köket igen.
I år har jag två nya bifftomater, de var goda båda. Den till vänster heter Black from Tula och den till höger heter Goldie. Goldie har viktrekordet i år, den första vägde 5,7 hekto och den här väger 5,2. Tack till er i Majängen för fröerna ! Först idag förvällde jag bönor i 3 minuter, då blir de lättare att använda direkt från frysen sen.

Ni vet väl att bönor är svagt giftiga, en del sorter mer än
andra, och ska förvällas före förtäring ?

Alla bönor innehåller lektiner, en typ av proteiner som anses
skadliga för vår matsmältning. För att få bort lektinerna behöver maten
försmältas på något sätt. Blötläggning är mycket effektivt (för torkade) och
kokning. Även groddning och mjölksyrning bryter ner lektinerna. Det är viktigt
att bönor rika på lektiner upphettas tillräckligt för att bryta ner dessa
proteiner, därför bör råa bönor kokas separat innan de tillsätts andra
ingrediener som kanske inte kräver samma tillagningstid eller temperatur.

Färska bönor kan man koka kort tid, 5-10 minuter, det är en delikatess.
Vill du läsa mer om bönor ?
Bönans baksidor: förgiftning, fytater och fjärtar

Idag landar nog de gröna bönorna i en mjölksyrningsburk tillsammans med schalottenlök.

Sen får jag inte glömma att fota alla sorter. Bra att ha bild på när jag säljer tomatplantor till våren.

Nu har jag förresten räknat i tunneln, och det är 125 plantor i år av 49 olika sorter.
Ops, vart det så mycket nu igen ;-))

Annars finns mycket tomatinspiration att hämta på nätet

lite fredagsmys med film med Monty Don kanske ?

Fork to
Fork – tomatoes and onions