Nu börjar det om igen.
Skördat frön från olika kålsorter som jag sått tidigt i våras.
Här frön från en kålblandning, oriental saladini.Sådda den 22 augusti och nu ser de ut såhär.
Räknar med att hinna skörda i höst innan det blir för kallt. Olika salladskålsorter tål ner mot – 10 grader utan att ta skada.Jordgubbar i tunneln igen. En frösådd från i våras av Rainbow treasure från Impecta. Tycker inte gubbarna smakar så mycket, men det kan också bero på att det är sent på säsongen och inte så mycket sol. Blommorna är rätt fina ! All potatis är uppe och förpassad till jordkällaren. Här sorten Marine.
Det blev ett dåligt potatisår i år med liten skörd. Fast de som blev ser fina ut, trots bladmögel.Har också tagit upp all lök. Gul lök. Den röda Schalottenlöken blev jättefin i år. Luftlök plockade jag av för ett tag sedan. Har sålt en hel del knippen i butiken. Den planteras ut direkt nu på landet så har man fina gröna blad tidigt till våren att skörda. Den är så tidig så den kommer faktiskt före gräslöken på våren.
Sen kan man förstås använda smålökarna i toppen av plantan till matlagning också. Passar fint i grytor. Grannen Anitas Schalottenlök blev lite mindre än vanligt, men fin kvalité.Purjolöken får stå kvar ett tag till och växa. Den är väldigt fin i år och verkar ha klarat sig utan angrepp från lökflugan.
Jag brukar strimla och frysa in i små plasthinkar som det varit Turkisk yoghurt i. Det är det enda emballaget som håller inne doften av purjon så det inte smakar purjolök av allt i frysen sen. Sorten Kamush hade lite speciellt växtsätt, som en solfjäder nästan.Nu skördas frön från både grönsaker och perenner, här Mariatistel som ligger på tork.Trädgårdsmållans frön är inte färdiga än, de ska bli bruna först. Den brukar få fröa av sig själv så har jag tidig röd målla till salladsskålen till våren.Det verkar vara rönnbärsmal i äpplena i år. Synd det, för träden dignar av frukt. Men jag vet några älgar som blir glada 😉
Hej Birgitte !Ja det är härligt att ha eget grönt även på vinterhalvåret. Pak choy, rucola, och annan sallatskål och escarolesallat är tips på köldtåliga sorter. Hoppas din helg var fin också !
Hvor skønt, at du både høster og sår på samme tid. Jeg skal vist have sat mig ind i, hvilke salater som kan sås nu. Det er så dejligt med grønt så længe som muligt.God weekendBirgitte
Hej Malin !Schalottenlöken har jag odlat i många år, den är inte helt lätt att få tag på. Men vi kan byta. Du kan få några lökar så får jag tomatfrön av dig ? Hi hi, var beredd på att äta mycket målla till våren 😉 Men du kan ju leverera tillsammans med andra blad, såå snygg att garnera med också. Ha det fint tills vi ses !
Hej Linda !Kul om du kan ha nytta av tipset. Vad bra att det blir en fin skörd, då får man mersmak till ett annat år 🙂 Ha det fint !
Jag håller med Linda – toppentips om purjon.Min purjo blev helt nedträngd under spetskålen gigantiska foderblad så den ser nu helt tokig ut. Krokig och tunn! Men kålen är fin som tur är.Vi håller på att mussäkra vår matkällare innan vi vågar ta upp och lägga in potatisen. Den ligger ännu fint i jorden. Den där röda scharlotten fick mig att piggna till ordentligt – var hittar du utsäde?Angående Amish paste och Auntie Madges så är de från Camilla Plum. http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=43_59Det var bara ca fem frö i varje påse och de kostade 25 danska. Hon har massor med kul sorter och skall självklart ta ordentligt betalt, men nu när jag har egna plantor så tar jag förstås frön från dom som jag gärna delar med mig av. Jag vill verkligen inte dissa hennes butik men jag skickar dig gärna några frön alldeles gratis.Efter ha läst om din strategi om mållan kopierar jag dig rätt av. De största plantorna fick jag hugga ner för de la sig över omgivningen på ett dramatiskt sätt, men de små får stå helt klart.Vi “ses”
Bra tips för infrysning av purjo! Jag testar att odla just purjo för första gången i år och ser ut att få en fin skörd :)MVH Linda