Jag gillar att gå upp tidigt den här tiden på året, det är så fantastiskt vackert ute på sommarmorgnarna.

Började kl 07 i tunneln, tomaterna behövde vatten igen. Klar kl 09, då förstår ni att det är några stycken 🙂 Har inte räknat dem än, måste göra det snart.
Och nästa år ska droppbevattningen installeras, var så säker !
Igår ägnade jag hela dagen åt att klippa bort blad och tjuvskott på tomaterna, det gick nämligen inte att ta sig fram i gångarna, men nu ser det hyfsat ut och man kunde ta sig fram med vattenslangen 🙂Heliotropen och luktärten härinne tävlar om vem som luktar godast.
De sitter i samma kruka som Malabarspenaten, snyggaste grönsaken av alla !Sen dags för köksregionerna. Skrubbar gurka.
Igår förberedde jag för mjölksyrning av gurkor genom att sterilisera glasburkar, koka stenar att ha som tyngd och koka upp vatten med salt i. Plockade också vinbärsblad och dillkronor att ha i.
Det är egentligen lätt att mjölksyra, fast lite omständligt med många moment.
De senaste åren har jag gjort så här med gurka:

Varvar gurkor och bladgrönt i en konservburk med patentlock, och packar till så gott det går.
Kryddar med lite senapsfrön mellan lagren.
Häller på kokt avsvalnat vatten som är uppkokt med 15 ml (havs)salt per liter vatten.
Tillsätter lite vassle.

Vassle får man genom att sila filmjölk genom en silduk ( inte kaffefilter eftersom filen löser ut limämnena i filtren). Massan som blir kvar i silduken är färskost som man kan krydda efter behag, med tex vitlök, persilja, svartpeppar eller annat gott.

Man fyller inte ända upp i krukan eftersom det ska på en tyngd som håller ner grönsakerna i vätskan. Jag kokar stenar och lägger ovanpå.
Lämna någon centimeter eller två så vätskan har chans att utvidga sig när den börjar jäsa. Sätt på patentlocken.
Ställ krukan i rumstemperatur 18-20 grader i 10 dagar, sedan svalt, högst 8 grader i minst 6-8 veckor innan det är klart.
Färdigfyllt, nu är det bara att vänta på mumsiga gurkor som dessutom blir ännu nyttigare efter mjölksyrningen.Dagens hallonskörd var det dags för efter gurkorna.Eftermiddagen ägnades åt att skura kanalskivor till växthuset . Blött !

Kvällsmaten bestod bland annat av Broccoli och Broccolo:
Inne i kåltunneln konstaterade jag att sockerärtorna behöver skördas igen, får ta det i morr´n. Bortanför växer Blåärt.Och mittemot växer Gråärt, så vackra blommor, lika fina som luktärtor.På kvällningen gick jag en runda och plockade lite blåbär av sorten Reka, som är den tidigaste. Har en egen buske sen flera år, samt en massa buskar till försäljning i år, och eftersom bären inte lär hålla sig tills när jag öppnar om två veckor igen så åkte de av, innan koltrasten tar dem. Fast det är mycket kart på gång kvar ändå.

Det roliga med Amerikanska blåbär är att de mognar i omgångar under lång tid. Jag har redan skördat i tre veckor förut.
Bredvik Reka sitter Chandler som är en senare sort. I köket igen blev det Blåbärsmuffins som resultat av skörden.