Började dagen med att så ärtor till ärtskott. Jag har glömt bort det i år, det finns ju fortfarande så mycket grönt ute att hämta.

Det går bra att sätta vilka ärtor som helst, idag blev det gula ärtor från skafferiet. De brukar växa väldigt snabbt , så snart är det dags att skörda. Bättre att sätta lite och ofta, annars förväxer de bara.

Började så lite fröer som behöver lång utvecklings- och gro-tid inomhus.
Idag sådde jag Hornviol Admiration, Hornviol minor vit, Passionsfrukt, Smultron Rügen, Smultron Alexandria, Bladselleri Golden Self Blanching 2, Nattviol. Nattviolen har jag sått utomhus flera gånger, men det är någon larv som knaprar i sig den varje gång, får se om det lyckas bättre inomhus.

Sen styrkte vi oss på lunchen med billigaste tänkbara,
men absolut inte sämre för det ! Riktig skogshuggarmat.
Stekfläsket med kort datum, 10 :- kg ! Allt annat hemproducerat, potatis, grönsaker och gurk och paprikapickles.
3 vuxna på lunch för 5 :- tillsammans 🙂
Å jösses vad gott det är med hemgjort potatismos, förstår inte att man kan välja pulvermos.

Sen som på beställning kom solen efter lunchen, lagom till jag skulle ut och jobba:-)
Och ÄNTLIGEN fick man ge sig på lite RIKTIGT arbete 😉 Marktäckning av det jag inte hann i höstas. Jobbade mig svettig faktiskt, men det kanske berodde på för mycket kläder, he he, täckbyxor och extra tröja under vinterjackan, det var ju i alla fall 5 grader varmt.

Idag var det mest på gångarna jag lade på. En annan dag ska jag kratta upp alla tallbarr från ladugårdsbacken och lägga över i ett extra lager. Det blir snyggare så. Det är lite knöligt att få isär balarna och man står där och vispar runt med grepen från sida till sida. Egentligen tycker jag inte att det är så ansträngande, men jag känner i ryggslutet ikväll i alla fall, ovan som jag är nu, efter jul och en massa kontorsarbete.
En Alunrot som glänste så fint i solen.

Annars gick jag runt mellan hörundorna och provsmakade på det som finns. Mmm, det är härligt och det känns SÅ nyttigt att stoppa i sig av det gröna den här årstiden. Man får ta vara på det som finns.
Brokbladig citrontimjan, Apelsintimjan och Brokbladig kryddtimjan. Dags snart att lägga över lite granris. Timjan klarar vintern bra för det mesta, men när vårsolen kommer och torkar ut och det är tjäle i backen, då stryker den med om man inte har den täckt.

Svartkålen eller Palmkålen som den också kallas, börjar se ut som en palm nu.
Bara blad kvar i toppen. Men på stammen kan man se att de nya skotten är på gång. Till våren skjuter där ut blomskott som är jättegoda, både att äta direkt som de är eller i matlagningen. Sätter man undan en planta i något hörn av landet får man sedan egna frön frampå höstkanten. Detta gäller även den vanliga grönkålen.

Och den fantastiska broccolin, nya skott kommer hela tiden i bladvecken. Har väl aldrig varit med om maken ! Sorten Thompson verkar ju helt klart vara tåligare mot kylan än de sorter jag haft tidigare.

Hönorna har varit så lyckliga att få en knippa broccoli och svartkålsblad om dagen, de finaste bladen åker in i köket förstås, men sen finns det alltid blad som inte ser så roliga ut…men det tycker hönsen 🙂

Vintersallaten sticker upp självsådda rosetter lite varstans. Tack för det !

Persiljan hänger i, den brukar minsann inte se ut såhär i januari.

Storklockans blad Campanula persicifolia, skördade jag till sallaten idag.

Till och med sallaten Freckles verkar överleva denna vintern 😮

Bronsfänkålen hade börjat skjuta nya skott, den fick också komma med i salladen.
Under växer en viol, den går bra att äta den med.

En rejäl påse plockade jag till en sallad: mangold, purpurkål, storklocka, bronsfänkål, vintersallat, strandkämpar, luftlöksstjälkar, salladscikoria Variegata de Castelfranco och Palla Rossa, trädgårdssyra, violblad och några blommor, plus en chili från kallväxthuset. Såhär såg den ut på köksbänken sen.

När det skymde gick jag in i växthuset, hade värmefläkten på så det blev skönt att stå där och så. Idag sådde jag: Frittillaria uva vulpis, Rhaponticum scariosum Rabarberklint, Sanguisorba tenuifolia, Verbena hastata rosa, Persicaria orientalis Vulcano, Eranthis hyemalis Cilicien, Hyacinthoides hispanica, Muscari latifolium, Bellevallia romana, Bellevallia pycnantha, Scilla litardei, Aquilegia Winky Purple and White, Aquilegia rödvit, Platycodon, Grekvädd, Sköldpaddsört vit, Jätteverbena.

Rätt mycket lökväxter blev det idag. De får man vänta några år innan man får se i blom….men den som väntar på nåt gott 🙂

Och inomhus börjar novemberkaktusen om igen, för tredje gången. Rena Duracellkaktusen 😉
Bröllopsdag hade vi idag också, och vi kom ihåg det för en gångs skull 🙂
Kram på er !