GOTT NYTT ÅR PÅ ER !
Nytt år, nya drömmar ?
Jag drömmer vidare om stor biologisk mångfald i mitt paradis på jorden. Funderar ständigt på vad jag kan göra för att påverka i positiv riktning.

Tittade precis på filmen Mandelblom, kattfot och blå viol. Fantastiskt vackra bilder och ett viktigt budskap. Har vi råd att fortsätta på inslagen väg och förlora fler och fler arter ?
Missade du den kan du se den här på SVT Play.


Jag lärde mig att blomflugorna är viktiga för pollinering av blåbär och lingon
, det finns inte tillräckligt mycket vilda bin. Det räcker oftast inte med att blåbärsblomman får besök en gång, den behöver flera besök av en insekt, och ju fler besök ju större blir blåbäret !


Många fjärilar och svärmare hotas av det moderna sättet att slå hö
. Traditionell slåtter där gräset ligger kvar på tork flera dagar, låter larverna få en chans att krypa ner i det gröna som finns kvar under.
Rundbalarna däremot kapslar brutalt in alla insekter tillsammans med höet. Visst är det effektivt, men priset är högt.
På bilden en Bastardsvärmare på Åkervädd, Knautia arvensis.

Många av de arter som nämndes som hotade i filmen ser vi här på sommaren, pärlemorfjärilar och guldvingar bland annat. De gynnas av slåtter, så jag hoppas att jag med mannens hjälp kan fortsätta slå våra två gärden. Larverna lever också på Ängssyra och Bergssyra, och det finns det gott om på våra magra marker.
På bilden Påfågelsöga, en av de vanligare arterna.

En del sorter känner jag inte alls igen. Jag skulle önska mig mer tid till att studera och ta reda på vilka arter som finns här, både växter och insekter. Det jag kan se tydligt är att fjärilarna har ökat i antal de sista åren. Vi har ju här också en lämplig miljö med en mosaik av både öppna fält och skogsbryn, vilket gynnar många insekter. En bra sida om fjärilar hittar du här
Här en okänd skönhet på Vallörten.

En växt som växer här naturligt är Ängshaverrot ,Tragopogon pratensis.
Haverrot finns ju även i odlad form, framförädlad av den vilda arten. Det är en rotfrukt som har odlats länge, precis som svartrot och kardborrerot. Här kan du läsa mer om det

Blåelden Echium vulgare som växer i grusgången kom med hem som souvenir från Öland för länge sedan. Kommer ihåg att jag tyckte den var förfärlig för den var så vass och sticksig. Den trivs fantastiskt bra i grusgången och sprider sig rejält….inte mig emot 🙂 En del tycker nog att den är ett ogräs, men inte jag. Och humlorna älskar den, dessutom blommar den länge. Den är tvåårig, så första året kommer det en bladrosett och andra året kommer den vackra blomspiran.

Rödblära, Silene dioica och Vitblära, Silene latifolia är arter som jag själv tagit hit. De trivs både i rabatterna men allra mest i kökslandet, där trivs de lite FÖR bra ! De korsar sig och uppträder i olika rosa nyanser. Den blommar precis hela sommaren från tidig försommar. Ibland klipper jag ner den helt innan den gått i frö och då kommer den om igen med massor av nya stänglar.

Senare ikväll blir det TV-soffan igen med Peter Gerdehags film på TV 2 kl 21:15: Landet som inte längre är. (klicka på länken så kommer du till SVT play)
“Peter Gerdehag, fotografen bakom dokumentärer som “Hästmannen” och
“Kokvinnorna” har följt livet på en bondgård under flera årtionden.
Filmen har blivit en eftertänksam, ibland sanslöst vacker
bildberättelse, utan intriger och konflikter. En helt omöjlig filmidé,
med andra ord, men en hyllning till det hårda arbetet i det småländska
stenriket innan den moderna tiden svepte in och skingrade den sortens
kunskap för alla världens vindar.”

Jag har sett den förut, men den tål absolut att ses igen.

Vill också tipsa om en fantastisk fin bok som vi hade som studentlitteratur när jag gick kursen Natur och Kulturlandskapsvård på Da Capo här i Mariestad.
Den finns att köpa bland annat på Adlibris, läs mer om den här

Inga nyårslöften från mig, bara drömmar 🙂
Drömmar är gratis, men de har stor kraft !

MISSA INTE MIN FRÖUTLOTTNING !!! Kolla här