Utsikten från köksfönstret ändrar sig varje dag. Det är som att komma upp och se en ny tavla varje morgon. När jag var på väg ut på morgonen hade solen placerat sig mitt i de gulnade bladen av Iris Setosa. Det såg ut som gula flammor mitt i allt det murriga runtomkring.Förmiddagen och en hel del av eftermiddagen ägnades åt Vitlöksplantering. Här är klyftor av sorten Sabadrome. Stora fina klyftor.Först planterade jag detta landet, där hade jag morötter i år. Lade på kökskomposten här i helgen. Trodde den här biten skulle räcka. Tror det blev 12 rader här ca 120 cm långa. Och det gick plats 5 sorter.Det blev att ta till en annan del av landet också. Här satte jag Printanor och Sabadrome i 4 rader drygt 5 meter långa. Här är klyftor av Printanor. Lite mindre klyftor på den här.När allt var planterat körde jag på gammalt hö som legat vid komposten och nu är på väg att förmultna, det blir ett bra vintertäcke som också hindrar fröogräset att gro. Eftersom jag skulle marktäcka satte jag inte vitlöksklyftorna så djupt. Bara precis under markytan. Annars kan man täcka dem med 2-5 cm jord.

Löken ska sättas ca 2 veckor före tjälen går i backen, då hinner den precis rota sig. Det är inte bra om den hinner växa för mycket innan det blir kallt då skadas den lättare under vintern.
När man delar löken i klyftor ska man vara försiktig så man inte skadar tillväxtpunkten precis i toppen av löken.

Vitlöken sätts med ett radavstånd av 30 cm och 10 cm mellan lökarna. Den tycker om ett högt Ph-värde. Så jag får nog ta och kolla Ph-värdet någon dag. I år har det varit förskräckligt mycket Bergsyra i landet och det indikerar ett lågt Ph, bergsyran trivs på jord som har surt Ph.

Vill du veta mer om vitlöken
kan du läsa en artikel här på Förbundet Organisk biologisk odlings hemsida : http://www.fobo.se/artiklar/vaxtodling/gronsaker/rotfrukter/vitlok.shtml

Sättlökar kan man köpa genom Törnvik frö
Det är inte så bra att sätta lökar man köpt i mataffären, de kan innehålla virus som infekterar jorden och lökarna blir dåliga.


Idag hade vi nyskördad Broccoli till lunchen.
Nya små skott kommer hela tiden tack vare det milda vädret.
Här är en annan kål, den röda senapskålen`Red Mustard Frills´som nu gått i blom men bladen är lika fina för det. Man kan använda både blommor och de röda bladen i salladen, fint 🙂 Den smakar verkligen senap !