Dagen har ägnats åt att ta vara på och plocka in.

Började på morgonen med att rensa löken som torkat klartInte nödvändigt, men lite roligare när man ska ha in den i köket sen i vinter.Det blåser och blåser och regnar och regnar…
Äpplena dunsar ner i en farlig fart så idag tog jag tag i det och började plocka ner dem. Försiktigt som ägg ska de behandlas om de ska stå sig bra i vinter.

Bästa förvaringstemperaturen för äpplen är 0-6 grader och hög luftfuktighet, till exempel i en sval och fuktig källare.

Jag brukar ha mina äpplen stående ute så länge som möjligt
, det gör inget att det regnar på dem. De tål någon minusgrad, så innan det blir för kallt slänger jag över lite gamla filtar eller liknande när de hotar med frost. Sedan åker de in i pelargonförvaringen i gamla tvättstugan, där håller vi plus 4 hela vintern för vattenpumpens skull.
Sedan jag såg programmet `den Viktorianska trädgården´för många år sedan, så drömmer jag om en egen fruktkällare. Långa rader med hyllor där frukten ligger en och en på hyllplanen. Så fint !

När jag ändå står däruppe på stegen och plockar äpplen passar jag på att klippa bort för långa grentoppar och vattenskott.
Äppelträd är ju bra att beskära i JAS-månaderna – juli, augusti, september.

Stege är ju bra, men en äppelplockare på stång är nästan ännu bättre ! Melonäpplen har jag tre träd ! De måste ha gillat Melonäpplen här på går´n.
Men det gör inget, det är en väldigt bra och god gammal hållbar sort.
De står sig lätt till mars vid bra förvaring. Har förresten haft ätliga kvar i juni nästa år, fast de har varit lite skrynkliga förstås, men inget fel på för övrigt.

Det blir ett jättegott äppelmos av de här. Det får koka lite längre för de är ganska hårda, men mycket syra och god smak. När man ätit sånt vill man inte ha någon annan blaskig sort sen.de är väldigt fina i år, med mycket röd anstrykning, ibland är de mest gröna.Plockat ner alla Aromaäpplen, det trädet har jag planterat självOch röd Gravensteiner har jag också planterat. Fast egentligen ville jag haft ett gult, det hade vi hemma i mitt föräldrahem.

Cox Orange har jag plockat också, de har jag ympat in i ett träd med äpplen som inte var goda. När det blev mörkt gick jag in och rensade Tranbären från i lördags. De fryser jag först nu och sen kokar jag sylt. Frostnupna tranbär blir bäst i sylten.
Och rensade Fläderbären som jag plockade i morse från blomgrenarna.
Fläderbären kokar jag saft på att ta till om man har otur och blir förkyld.
Läste någonstans att Fläder är det enda som har haft verkan på virus i kliniska försök. Ja ja, bara man tror så hjälper det 🙂

I fjol fick jag en burk Flädersylt av min vän Lotta, det är inte så dumt det heller, att ta en sked sylt när man är förkyld.

Och snabbvarianten är att ta en näve bär, direkt från frysen, eller från trädet direkt nu när de är mogna.

I helgen är det SKÖRDEFEST i Mariestad med omnejd.
Redan i morgon fredag invigs Alle´konsten i Esplanaden. Årets tema är Musik.

På lördag är det bland annat Hertig Karls marknad på gamla torget kl 10-14. Där är Mariestads Trädgårdsförening med i år. Har du växter du vill skänka, tar de tacksamt emot.
Eller så går du dit och fyndar någon ny växt vetja !
Läs mer här och här är en del av programmet (klicka på Skörde och Kulturfest i Mariestad, bilden med pumpan)

SKÖN HELG TILL ER ALLA !