Hå hå ja ja, som man sår får man skörda, heter det ju. Och nu får jag skörda…och stå i köket hela dagen.

Och idag längtade jag ut hela tiden till min trädgård, fick så mycket inspiration av alla plantor igår, så jag hade gärna gått ut och harvat loss i rabatterna, men men. Det får bli en annan dag.

Fast det är roligt att ta tillvara också, annars skulle jag ju inte hålla på. Ekorren i mig gläder sig åt alla små paket som hamnar i frysen och alla burkar och flaskor som hamnar i jordkällaren.

Började dagen med att plocka bönor i min böntunnel. 5 kg blev det idag.


Här ser man att Purpurbönan har mörkare färg på bladen, den i mitten. Den får lila baljor, men de blir gröna när man kokar dem.
Vackra blommor får den också, Purpurbönan.
In i köket, dags att sätta igång.

Jag förväller bönorna i kokande lättsaltat vatten 2-3 minuter. Sedan låter jag dem svalna på en handduk. Packar i fryspåsar som de är eller som idag, skär ner dem i bitar, så att de passar att stuva eller göra sallad på.
Sedan tog jag en paus och gick ut och plockade ner lite Hasselnötter som jag räckte utan stege. För att påminna mig att jag ska plocka mer en annan dag, innan Nötskrikan tar varenda nöt.
Nötterna är välmatade och ser jättefina ut i år. Gick ut i plasttunneln och klippte av hela den här paprikaplantan också. Sweet Banana är sorten. Stackars plantan orkar inte med mera, bladen vissnar nu, det är så många frukter på så plantan har fått nog. (tillägg: det blev ett helt kilo rensat, bra utdelning på ett enda litet frö !)

Petar ur fröerna för att ha utsäde till nästa år. Sedan strimlar jag paprikorna och lägger i frysen. Några ska jag ha till Ungersk gulasch i morgon.

Fick lite pasta över efter lunchen, strimlade ner av de förvällda bönorna och paprikor och lite squash. Packade i en fryspåse och stoppade i frysen. Bas till snabbmat en annan dag.
Det hade blåst ner en massa Krikon inatt
och Ingrid hjälpte mig att plocka upp dem.
Sen omvandlade jag dem till saft.
Enklaste saften enligt mormors recept:
Lägg bären eller frukten i en stor gryta, fyll på vatten så det precis täcker.
Koka upp och koka i ca 15 minuter. Häll upp i saftsil och låt rinna av en god stund.
Mät saften och koka upp. Tillsätt 3 dl socker per liter saft (lättsockrad). Koka upp igen. Skumma saften (ta bort skummet som bildas på ytan). Tillsätt konserveringsmedel och häll på väl sköljda flaskor eller frys in saften om du vill slippa konserveringsmedel.
Ikväll var jag ute och skördade tomater i tunneln också, idag blev det 8 kg…så nu vet ni vad jag gör i morrn 🙂

Här är några av sorterna som blev av Anettes Tomatmix som jag fick i våras, vilken variation !
Tack kära grönsakslandet för alla gåvor !

Har ni förresten hört den här indianska bönen ? Fin tycker jag:

“Jorden har oss detta gett,
solen det i ljus berett.
Kära sol och kära jord,
tack för gåvan på vårt bord.”

Hoppas ni alla får en fin vecka !