Nu har vi haft gäster i odlingstunneln både fredag och lördag kväll. Jättemysigt att sitta där och äta i doften av tomater. Lite ljus och värmefläkten som ser ut som en eld förhöjer stämningen när mörkret faller.

Idag har jag fotograferat tomatsorter för att ha när jag säljer plantor nästa år.
En del sorter har fått helt otroliga klasar, kolla in Tigerella här. En jättegod tomat med gula strimmor på röd botten. Normalstor.
Det här är en gul tomat som jag petat ur frön ur en köpt tomat kallad vildtomat. Därför vet jag inte vad den egentligen heter. Första gången jag provar, en riktig kanonsort visar det sig. Kom med mogna tomater mycket tidigt och ger rejäla klasar med gula frukter. De verkar också klara sig bra från att spricka. En del sorter spricker snabbt nu när temperaturen växlar kraftigt mellan natt och dag.

Och sen var det dags att skörda. Äntligen får man sin belöning efter många månaders slit. Fast att komma in med 16 kg tomater på en gång kan kännas lite stressande. Fram med receptskatten.
Eftersom jag började dagen med att se ett program om brödbak med min husgud Hugh på Cottage Farm och var jättesugen på hembakt bröd, så fick det bli ett tomatbröd:

(vill du bli inspirerad av Hugh också, titta här på svt play)

Tomatbröd i långpanna

24 bitar, 225 grader varm ugn

ca 2 dl
tomatkross i en tillbringare
Fyll upp med vatten till 5 dl.

50 g jäst
½ dl rapsolja
1 tsk salt (ska nog ta 2 tsk nästa gång)
2 msk socker el sirap
4 dl vetemjöl
ca 8 dl
fullkornsmjöl av dinkel

Hackade tomater i mixern och hällde i en tillbringare, sedan fyllde jag på
ljummet vatten upp till 5 dl.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop med elvispens degkrokar. Spara
lite vetemjöl till utbakningen. Låt jäsa en halvtimma. Ta upp och knåda lätt
och kavla ut på en plåt. Dela i 24 delar med degskrapan och nagga. Jäs
ytterligare en halvtimma. Grädda sedan mitt i ugnen ca 15 minuter. Lägg på
galler under duk att svalna.


Sen har jag skurit cocktailtomater i halvor för att torka.
Först en stund i ugnen på lägsta värme och därefter torkar jag dem i min elektriska torkapparat.

Provade Camilla Plums recept på inlagda tomater i olja.

Man packar tomater med vitlök och kryddor i burkar, häller på lite salt och sedan olja så att det precis täcker. Lägger på locket lite löst och ställer in i ugnen på 110 grader ungefär. Där ska det stå tills det bubblar ordentligt i burkarna och tomaterna börjar sjunka ihop lite och se lite kokta ut. Då tar man ut burkarna och skruvar åt locket med ordentliga handskar på. Sen får man inte ställa burkarna för kallt, då kan de smälla. Man kan ställa tillbaks dem i ugnen när man stängt av värmen och ha luckan öppen och låta dem stå där tills de svalnar. Jag ställde mina uppepå spisen med en handduk över för säkerhets skull.
Jag gjorde också en stor sats tomatsås som passar till det mesta.

Till ca 6 liter krossade tomater ( som jag hackat i mixern, med skalen kvar)
tog jag 8 lökar och 10 vitlöksklyftor, lite oregano, timjan, mejram och en kvist dragon. 4 tsk socker, 5 tsk salt och 5 kryddmått svartpeppar. (Kör även löken och kryddorna i mixern). Koka först kraftigt och när såsen kokat ihop något sänker man värmen och låter det puttra en god stund så att den kokar ihop ordentligt. Rör då och då så det inte bränner fast i botten.

Sen kan man antingen tillsätta konserveringsmedel och hälla upp på glasburkar eller frysa in i lagom förpackningar. Jag valde att frysa idag och då måste den såklart svalna ordenligt först.