Här kommer lite jordärtskocksrecept. Soppa är det ju många som gör på sina skockor, och det finns ju i många varianter, fast det tänker jag inte bjuda på idag.

Jag föredrar att använda dem när jag wokar grönsaker, blir så jättegoda skivade eller strimlade, snabbt stekta.
Stekta rotsaker i ugnen är ett annat sätt, jag gör ofta potatis, morot och jordärtskocka ihop, det tycker vi är gott.

Idag hittade jag ett recept på en annorlunda Jansson i en gammal Drömhem och Trädgård. Inför stundande julhelg verkade den lite kul att prova:

Ny Jansson
med jordärtskockor

4-6 portioner

2 stora gula lökar

smör till stekning
500 g mjölig potatis
500 g jordärtkockor
1 burk ansjovisfiléer 125 g

3 dl
vispgrädde
2 msk ströbröd
2 msk smör

Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken och skär den i tunna skivor.
Fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg.

Skala potatis och jordärtskockor och skär i tunna strimlor.

Varva potatis, jordärtskockor, lök och ansjovis i en ugnsfast form. Droppa över
lite ansjovisspad och häll på grädden. Strö på ströbrödet och klicka över smör.

Grädda Jansson mitt i ugnen tills potatis och jordärtskockor känns mjuka och
gratängen har fin färg. Ca 45-50 minuter.

Och här är ett annat recept på en riktig kalas-gratäng med både potatis, jordärtskockor och svamp. Fint tillbehör till en stek till exempel, eller bara som den är…nog i sig själv. Just den här gratängen lagade jag faktiskt till vår bröllopslunch som vi åt tillsammans med våra bröllopsvittnen. Tänk…i januari är det 20 år sedan!

Jordärtskocksgratäng
4 portioner.

1 kg,ca
12 st ,
vinterpotatis

1 ägg

1/2 tsk salt
1/2 msk smör
(1/2 dl mjölk)

1 dl
hackad persilja (kan uteslutas)

500 g
jordärtskockor
salt
200 g färsk el fryst svamp, tex.
kantarell eller champinjon
2-3 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl grönsaksspad
2 dl mjölk eller matlagningsgrädde
1-2 tsk äkta soja
salt, vitpeppar
1 dl riven ost.

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av
vattnet och mosa den. Vispa upp ägget och blanda potatisen med ägg, salt, smör,
ev mjölk och persilja. Lägg eller spritsa ut moset längs kanterna på ett
ugnssäkert fat.

Skala och skölj jordärtskockorna. Koka dem i lättsaltat
vatten, 10-15 minuter.

Häll av spadet och spara 2 dl. Lägg jordärtskockorna
innanför potatismoskransen i formen.

Skär svampen i mindre bitar. Fräs i lite smör tills all vätska kokat in.
Tillsätt lite mer smör och fräs svampen tills det knäpper i den och fettet
klarnat. Strö över mjölet och rör om. Späd med grönsaksspad och mjölk eller
grädde. Koka på svag värme 10-15 minuter. Smaka av med soja och ev salt och
peppar. Häll såsen över jordärtskockorna och strö över osten. Rätten kan
gratineras, nylagad mitt i ugnen, 250 grader ca 10 minuter. Har man förberett
och ställt undan den i kylen först, så den är kall, gratinerar man den 20-25
minuter i 225 grader.

Ibland blir knölarna på jordärtskockan Bianca väldigt stora, som den här, det är faktiskt en knöl, fast knölig, hi hi ! Lite trist kan det vara att skala såna här. Ett tips är att skölja väl, förvälla i ca 5 minuter, och sen brukar det gå ganska lätt att flå av skalet, ungefär som man gör med rödbetor.

Smaklig spis !