Inatt hade det snöat en del igen. Mannen tog bort snön från stora tunneln igår men nu låg det fullt igen. Jag hade tänkt vara lat och låta en vit presenning ligga kvar på en av armeringstunnlarna över vintern för att slippa sätta upp den till våren.

Det blev nog mer jobb istället…idag när jag skulle gå och hämta salladskål så såg jag att armeringstunneln istället för en fin båge hade nästan som en fyrkantig konstruktion…nedtygd under snömängderna som kommit. Det var bara att ta fram en lång kratta och börja kratta av snön. Som tur var så reste sig armeringsnätet igen, puh !

Nu har det varit -7 grader i mitt innertält i tunneln, men fortfarande kan jag skörda.

Dagens nyskördade salladskål, persilja, röd mangold, piplök och cikoriasallat får samsas med riven kålrabbi `Superschmeltz´, rivna morötter och frysta skivade tomater i en färgglad sallad.
Salladen ska få förgylla dagens lunch: hönsfrikassé med citronsås och potatis.

Jag lägger alltid in skivade tomater och hela cocktailtomater direkt i frysen när jag har gott om det på sommaren. Passar jättebra att lägga skivade direkt på pizza och i paj, men går också bra att ha i sallad som här. Visserligen blir de ganska blöta i konsistensen men smakar nästan som färska. Ett tips är att blanda i dem när de fortfarande är frysta så går de inte sönder så mycket när man blandar om salladen.

De frysta cocktailtomaterna använder jag i grytor eller slänger i en näve när jag gör rotsaker i ugnen. När det är ungefär 5-10 minuter kvar av tiden i ugnen är det lagom att lägga i tomaterna, de får inte vara med hela tiden.


Här kommer lite bilder som visar hur det kan se ut i skördetid:

En del år blir det mycket tomater på en gång, man skulle inte med bästa vilja kunna trycka i sig allt färskt. Då kokas det tacoröra, pizzasås och mixas tomatkross som också fryses precis som det är. Jag brukar också torka tomater i min torkapparat .

Så här kan en tallrik skivade tomater se ut, den är i två lager med lite olika färger för att det ska se kul ut på pizzan eller i pajen,( ja jag vet att jag är lite barnslig !)
Jag lägger smörpapper emellan så går det lätt att plocka ut så mycket som man behöver just då.

Och här är det skivade tomater och tomatkross färdigt för att lägga i frysen. Tomatkrossen brukar jag frysa in i räkburkar, det tycker jag är lagom mängd. Tar man sen en plastpåse om så står det sig i frysen i flera år, ifall det skulle bli dålig skörd nästa år.

Ja det var lite höstbilder. Här är något som kan vara mer aktuellt just nu. På begäran kommer här receptet på Pepparkaksrulle. Den är jättegod och lätt att svänga ihop.


Pepparkaksrulle med
lingongrädde

3 ägg

1 ½ dl strösocker

2 dl
vetemjöl

2 tsk malen kanel

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kryddnejlika

½ tsk bikarbonat

2 msk filmjölk

Fyllning
2 dl vispad grädde
1 dl
lingonsylt

Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, kryddor och bikarbonat och rör ner det försiktigt tillsammans med
filmjölken.
Bred ut smeten jämnt på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 5
minuter. (Så står det i receptet men jag tror jag gräddade längst ner i ugnen
som man brukar med rulltårta).
Stjälp upp den på sockrat smörpapper. Drag av papperet som kakan gräddats på.
Låt svalna.

Vispa grädden hårt och blanda den med lingonsylten. Bred
över kakan och rulla ihop den från långsidan. Förpacka och frys rullen.

Kakan kan skivas otinad och serveras direkt från frysen. Mums !

Ha en fin vecka !