Idag var det en HÄRLIGT SOLIG DAG. Fast kall, det var – 6 grader i morse.
Har krattat upp en massa äppellöv och lagt på en av odlingsbäddarna i landet.

Jag har i förra veckan lagt på rejält med hästgödsel just här och myllat ner. Odlade kål här i år så näringsförrådet behöver säkert fyllas på. Ett decimetertjockt lager med löv ovanpå jorden. Sedan körde jag på hö som har legat från i somras i ytterligare ett decimetertjockt lager ovanpå. Höet hade redan börjat förmultna, det var fullt med mask på en del ställen, jättebra.
Nu känner jag mig så NÖJD att jag har bäddat för mina VÄNNER, maskarna å dom tusentals andra jordlevande små varelserna som hjälper mig att lufta och bereda jorden och omvandla marktäcket till näring.

Tömde också hushållskomposten och lade ut på en annan odlingsbädd. Känner mig lika elak varje år när jag tömmer den så här sent, nere i botten av tunnan KRYLLAR det av kompostmask. Och de hamnar ju ovanpå högen sen när jag tömmer den i landet….HUUU vad kallt de måste tycka att det ÄR ! Ah…de kryper ner, säger mannen, det går fort. I morgon ska de i alla fall få ett hötäcke på sig de små liven. Om inte snön ligger vit förstås…

Vi har använt två stycken gamla soptunnor till hushållskomposter. Mannen borrade lite extra hål i sidorna och botten. Fungerar jättebra. Jag bottnar med lite torra grenar, inte för stora. Och lite löv och någon rest ifrån den gamla komposten med lite maskar kvar i. Sen är det bara att bära ut allt matavfall man får i köket, inklusive hushållspapper och kaffefilter. Äggskal brukar jag smula sönder, de bryts ner så långsamt. Blanda gärna med lite torra löv då och då och kanske någon skopa jord att smutsa ner avfallet med ibland. Tunnan som var full på försommaren hade nu sjunkit ihop till mindre än hälften och var kanonfin kompostjord, helt förmultnad.

Eftersom kameran var med ut idag och vädret var underbart så blev det lite bilder.
Här kommer några höstbilder att njuta av:

SMÄLLSPIREAN ÄR VACKER I MOTLJUS

ETT ÄPPLE HADE LANDAT I MIN KRUKA MED ALUNROT..STILLEBEN.

EN FRÖSÅDD ALUNROT I RABATTEN VID DAMMEN

NÄCKROSBLAD FASTFRUSNA I ISEN

Idag har jag också räddat tre fåglar ur växthuset. Två talgoxar och en blåmes. De kommer in i ett litet hål vid taket och sen hittar de inte ut. Blir SÅ RÄDDA när jag kommer in och flyger i fönsterrutorna så det skallrar. Den här krabaten slog sig rätt bra. Jag satte ut honom på en sten och där satt han och filurade en bra stund innan han helt plötsligt kvidevittade och flög iväg.

OJ OJ OJ. Nu när jag tittar ut så SNÖAR det för fullt. STORA flingor som sakta singlar ner. Vackert javisst, men alldeles för tidigt…