Oj vad det snöar !!!
Flingorna ryker på tvären framför fönstret, nästan vågrätt ibland, så det blåser på bra.
En kanin, Turbo, ville inte gå in i buren igår kväll och när jag kom ut idag syntes han inte till och inga spår i snön…jag misstänkte det värsta…att räven hade kommit förbi.
Men när jag ropade tittade han upp ur jordhålan och kom skuttande för att få frukost. Klart det är mycket mysigare att sitta nere i underjorden idag, där lär det visst alltid vara 4 plusgrader var det någon som sa. De kryper nog ner där alla fyra kaninerna nu när jag har öppnat åt de andra så de kan komma ut.
Idag är vädret som gjort för en god värmande soppa, här är ett riktigt kanonrecept som jag har fått av min vän Inga:
FISKSOPPA
400-600
gram fisk (torsk eller olika sorter delade i bitar, jag
har själv använt lax eller djupfryst sej, familjen tyckte sej var godast.)
750 gram
grovrivna morötter
1 strimlad purjolök
1 liter
vatten
4 fiskbuljongtärningar
peppar
salt
1 tsk körvel
dill
3 dl
grädde
Fräs morötter och purjolök i smör.
Tillsätt 1
liter vatten + buljongtärningarna, fiskbitarna, grädde,
kryddor och dill.
Låt koka upp.
Den här gör jag till
om det ska vara lite lyxigare, annars är det gott med bara en klick creme
fraiche i också.
God ”röra ” att klicka i soppan.
1 burk creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
salt
cayennepeppar
hackad gräslök
Blanda allt ,låt gärna stå över dagen och ”dra”.
Blanda räkor i soppan
om du vill lyxa till det ytterligare.
Ät och njut!
Det här brödet är jättegott till fisksoppan om du får lust att njuta doften av nybakat också. Det ska jäsa ganska länge men bara en gång, sen bakar man ut och gräddar direkt.
Ett fantastiskt bröd
Annas Mat (Anna Bergenström)
5 dl
fingervarmt vatten
1 dl
mjölk
25 g (1/2 pkt) jäst
2 tsk salt
1 msk honung eller socker
12 ½ dl vetemjöl
Plus mjöl till utbakningen.
Mät upp vatten och mjölk. Smula ner jästen i en bunke och
lägg i salt o socker. Häll över lite av vattnet. Rör om med en trägaffel, häll
i resten av mjölkvattnet och rör ner mjölet.
Arbeta snabbt ihop den lösa
degen. Strö över ca 2 msk vetemjöl, täck bunken med en bakduk och jäs i 1- 1 ½
timma.
Värm ugnen till 240 grader. Täck plåtar med bakpapper.
Strö ut ca 1
dl vetemjöl på bakbordet och häll försiktigt ut degen på den mjölade delen. Knåda inte ! Jäsbubblorna
ska vara kvar i degen.
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen (eller sesamfrön o
lite mjöl). Platta ut degsjoket lite försiktigt med handen men akta så du inte
klämmer den för mycket.
Skär med degskrapa av metall degen i 6-7 cm smala remsor. Dela sedan
varje remsa i mindre bitar på snedden. Det gör inte något om alla blir olika
bara de har ungefär samma storlek.
Flytta efter hand över bitarna på bakplåtarna.
Grädda bröden direkt (behöver inte jäsa igen)
Sätt in en plåt i taget mitt i ugnen. Den första 20 minuter
och den andra i 17 minuter.
Låt bröden svalna utan handduk så blir brödskorpan frasig och fin.