Trodde nog att den kalla temperaturen dagen före nyårsafton, det gick ner mot -10 grader, skulle ta knäcken på det mesta i grönsakslandet.
Men inte då ….
Tog en runda på förmiddagen :
kom in med 4 litersbunken alldeles fullastad !
Broccoli, röd grönkål, trädgårdssyra, persilja, strandkämpar, mangold och cikoriasallatStrandkämparna kämpar vidare 🙂 De inre bladen i rosetten är ljusa och fina fortfarande. Om det håller sig fortsatt milt så övervintrar den säkert, den brukar göra det en del år. Trädgårdssyran har börjat växa, den tycker nog det är vår. Det fanns massor av blad att skörda. Men den är rejält syrlig, så man kan inte ha för många i en sallad.
God som spenat till fisk med den fräscha citronsmaken. Syran är perenn och kommer år från år. Efter några år bör man dela plantan, annars blir den sämre.Persilja, både krus- och slätbladig och Mangolden Lucullus ser visst inte ut som att det är januari ! Här är en köldtålig sallat, Cikoria, den ska tåla åtskilliga minusgrader tydligen. Den blir faktiskt godare när det frusit, före är den VÄLDIGT besk ! Här är sorterna Variegata de Castelfranco till vänster och Palla Rossa till höger.
3 liter Broccoliskott, man tackar !!!
Sorten heter Thompson och har gett mängder med småskott efter huvudskörden. Bästa sorten till det, i år i alla fall.
Skotten är goda att äta som de är i en sallad eller woka tex.
Idag hamnade de i en soppa tillsammans med potatis, morot, mangoldstjälkar och ett par bitar fläskytterfilé kvar från nyårsafton. Gjorde tjockpannkaka till det, idag på rismjöl, majsmjöl och dinkelmjöl….det smakade risgrynspudding.
-Det gör du inte om (rismjölet alltså) sa mannen…men det gör jag visst det, he he 😉 för det var gott !
Ja uj uj ! Jag borde leta efter äggrecept på nätet. Vi får nog äta ägg hela januari, det blev lite äggstockning över jul, så vi har säkert 50 ägg på lager och 5 nya kommer varje dag.
Får nog baka lite mjuka kakor att ha när det våras och man ska sitta ute i gröngräset och fika :-)))
Igår planterade jag nyårsaftonens sallat och dill i kruka och ställde under lysröret. Det brukar bli två omgångar sallat till när man gör så med kruksallaten.
Så har jag lagt fler nötter i blöt, det kostar ju inget att prova ! Ska så dem i kruka idag.
Igår sådde jag sommarmorötter också…UTE ! Hann inte i höstas. Men det var så tinat nu så det gick bra. Då gror de så fort det blir tjänligt.
Men nu ska jag beställa vidare….fröbeställningarna duggar tätt just nu.
Annars har jag ju en del förut 🙂 Här är mest årets insamlingar, mycket tomater, chili och paprika blev det ju.
Men idag beställer jag blommor och det var riktigt skönt att ta en paus från alla latinska namn nu. Man blir lite yr i mössan efter ett tag.
OCH HALLÅ ! GLÖM INTE JULAFTONENS FRÖUTLOTTNING
Dragning tjugondag Knut !
Ha det gott !
Hej Charlotta !
Tack ! Ja broccoli wow, det kan man verkligen säga, tror ALDRIG det har hänt förut. Den är ju ganska frostkänslig och brukar ge sig rätt fort. Vi har ju ändå haft en hel del kalla nätter, fast det har bara varit en eller två i sträck, sen har det blivit milt igen.
Kram !
Men åh, vad mycket gott du har. Broccoli, wow! Ett riktigt gott nytt trädgårdsår önskar jag dig:) Kram,Charlotta
Hej Bondjäntan !
Visst är det lyxigt ! Önskar dig varmt lycka till med årets odlingar och hoppas du också får en lång säsong nästa höst ! Kram !
Å vilken lyx att fortfarande kunna plocka grönt! Det är ett av mina mål för 2012, att kunna skörda grönt sent på året och gärna förvara vitkål odyl. i matkällaren. Vi får se hur det går.
KRAM
Hej Helena !
Yes, man blir så pigg så pigg så 🙂 Jaa, det är synd ! Kram !
Hej Birgitte !
:-)) MÅNGA kakor är braaa ! Gokväll !
Hold da op, sikken høst! Og, sikken glæde det må være. Og, man kan ikke have for mange kager i fryseren 🙂
Ha´en god aften
Birgitte
Värdefulla vitaminer i dina fina grönsaker!
Vad synd att du bor så långt bort annars hade jag mer än gärna köpt ägg av dig.
Nu på vintern har ju torghandlarn semester så jag blir utab hans finfina ägg…
KRAM från mig!