I år har jag tänkt provodla något nytt : Quinoa, kallas också mjölmålla på svenska.
Och en målla borde gå bra här, för de sorter som finns här förut verkar trivas 😉
Den ska tydligen förodlas för att hinna i frö, så det kanske är dags att så nu då.
Jag fick frön genom Sesam till en sort som heter Kaslala.
Det är en lantsort från Aymara och Quichua-indianerna i Bolivia. Och jag är så spänd på att prova !
Quinoa finns i alla möjliga färger, man kan ju hoppas den blir lika grann som den här !
Söker lite efter information på nätet och hittade den här korta filmsnutten på U-tube: Kolla här.
Det visar sig att Quinoa innehåller hela 12-18 procent protein, och alla 9 essentiella aminosyror, alltså en ovanligt komplett proteinkälla från växtriket.
Läser också om att man tror att det var tack vare Quinoan som Inka-riket blev så framgångsrikt, tack vare att den är så näringsrik. Den kallas Inkas guld.
Om man vill läsa mer om vad den innehåller så är den här sidan mycket innehållsrik: The world´s healthiest foods
Här hittade jag ett recept på Quinoa dinner rolls som såg väldigt spännande ut.
Quinoa-bröd alltså, hade jag aldrig tänkt mig att man kan göra med quinoa.
Och på den här glutenfria bakbloggen hittade jag recept till “frukostkakor” ? med quinoa .
Önskar alla som tittar in här en skön helg !
Hej Laila !
Hoppas jag inte vanvårdar dem för mycket då, så det blir något att visa upp 😉 Dags att börja använda dem mer än till hunden kanske ? Tydligen är det en riktig superfood. Jag hade faktiskt ingen aning om att det gick att baka med fröna. Har mest använt dem i sallader istället för ris. Jag tycker om dem, men familjen är skeptisk. Ska absolut provbaka någon dag, sonen är veteallergiker och alla alternativ är välkomna.
Det ska bli mycket spännande att följa din quinoaodling! Har nämligen glutenintolerans och bakar allt mitt bröd själv. Brukar slänga med lite quinoa när jag kokar mat till hunden annars är jag dålig på att använda dessa frön.
Ha det gott!/Laila