I år har jag tänkt provodla något nytt : Quinoa, kallas också mjölmålla på svenska.
Och en målla borde gå bra här, för de sorter som finns här förut verkar trivas 😉
Den ska tydligen förodlas för att hinna i frö, så det kanske är dags att så nu då.

Jag fick frön genom Sesam till en sort som heter Kaslala.
Det är en lantsort från Aymara och Quichua-indianerna i Bolivia. Och jag är så spänd på att prova !

Quinoa finns i alla möjliga färger, man kan ju hoppas den blir lika grann som den här !

Söker lite efter information på nätet och hittade den här korta filmsnutten på U-tube: Kolla här.

Det visar sig att Quinoa innehåller hela 12-18 procent protein, och alla 9 essentiella aminosyror, alltså en ovanligt komplett proteinkälla från växtriket.
Läser också om att man tror att det var tack vare Quinoan som Inka-riket blev så framgångsrikt, tack vare att den är så näringsrik. Den kallas Inkas guld.

Om man vill läsa mer om vad den innehåller så är den här sidan mycket innehållsrik: The world´s healthiest foods



Här hittade jag ett recept på Quinoa dinner rolls
som såg väldigt spännande ut.
Quinoa-bröd alltså, hade jag aldrig tänkt mig att man kan göra med quinoa.

Och på den här glutenfria bakbloggen hittade jag recept till “frukostkakor” ? med quinoa .

Önskar alla som tittar in här en skön helg !