Gillar ni mjölksyrat ?
Det gör vi i vår familj. Men nu finns bara gurkor kvar. Blev inte så mycket bönor syrat i år så jag fuskade och köpte en burk, vi har ju så fina närodlade syrade produkter från Ubsola trädgård i grannkommunen. Jättegoda bönor !
Alltid när jag har en massa mjölksyrelag kvar när grönsakerna är slut, så tänker jag att jag borde jäsa en sats av något, och använda lagen som startkultur, men det är ju inte alltid man har tid.
Men så läste jag ett tips i en gammal Allt om trädgård att man kunde återanvända lagen till rivna morötter eller kålrötter och liknande och bara låta dem ligga till sig i lagen. Då får man mjölksyran på köpet så att säga utan den omständiga jäsprocessen. Morötter och kålrabbi har jag provat med här, det är gott !
Idag är det Alla hjärtans dag.
Kram till er alla därute !
Med lite fantasi så ser ni att svärmaren ser ut som ett hjärta 🙂
Hej Linda ! Nej det är inte svårt att mjölksyra, fast lite omständligt och väldigt viktigt med renligheten annars kan det jäsa fel och då blir det oätligt. Det finns många bra böcker i ämnet som är väldigt utförliga och lätta att följa.
Jag har aldrig försökt mig på mjölksyrning, men det ser då fint och gott ut. Är det svårt?
Solsken
//Linda
Hej Johnna ! enkelt och bra 🙂 behövs nu i vårruset… Ha det gott !
Bra tips!
Hej Annelie ! Jo det är fint med såna spartips, spar ju både peng och tid 🙂 Fin helg till dig också !
Vilket bra tips!! Då kan man fuska och precis som du skriver slippa göra jäsningsprocessen själv. Ha en skön helg/Annelie
Hej Laila !visst var det bra latmanstips 🙂 Ja nu längtar vi efter egenodlat grönt, salladen är redan sådd här….så bråttom har jag 😉 Jag brukar så ärtorna i en vanlig kruka eller tråg i jord och klippa ärtskott. Men det går naturligtvis lika bra att lägga dem i blöt först ett dygn och grodda i en groddapparat eller burk med gasväv. Då brukar det växa bäst när det står mörkt men då blir groddarna vita förstås. Ha en fin helg !
Vilken bra idé! Så här års längtar man verkligen efter något syrat, är hjärtligt trött på trist köpesallad. Funderar på att grodda gula ärtor men vet inte riktigt hur jag ska göra…Ha det gott!/Laila
Gottgottigottgott 🙂 Hade tänkt prova att mjölksyra bara vitlök, får nog bli av nu….Har inte provat med vitkål själv. Men morot och kålrot är fint ! Fast jag gillar bönor bäst, men mannen gillar gurkan bäst. Kramen !
Oh jag älskar mjölksyrade grönsaker, det är så gott att ha till all mat nästan och så nyttigt! Måste göra av morot och kålrot som jag gjorde ett år. Hade även i vitlök och det blev en mild fin smak av den. Blev mindre lyckat med vitkål, vet inte varför.Kram på dig!