Hittade mormors gamla receptbok i hyllan. Risk att jag fastnar här 🙂
Det är väl alldeles underbart med gamla handskrivna recept! Här ett på Nyponvin i vacker handstil adresserat till min morfar Karl-Erik från svågern Artur i Stockholm.
Här är receptet ifall någon vill prova:
Recept för nyponvin
9 liter nypon (färska)
12 liter vatten
6 kg socker
Beredning:
Skär nyponen mitt itu och låt dem ligga över natten.
Vattnet kokas upp tillsammans med sockret och låt det kallna.
Alltsammans tömmas på en flaska och bindas över med en lapp. Lägg en sandpåse
över så att inte gasen går ut för fort. Om inte flaskan är klädd med korg så
linda en säck eller dylikt omkring den. Varför vet jag inte. Skakas om var 14de dag i ett par mån tid.
Skall sedan stå till maj ungefär, får förstås regleras efter behov. Slås sedan
upp på småflaskor efter silning.
Tänk vad vi skola bli fulla Karl-Eric till midsommar om det blir något resultat
av den här soppan.
Artur.
Och nypon verkar det finnas gott om i år. Kanske man skulle testa 🙂
Som jag förstår det ska de tillsättas när vattnet svalnat, då häller man allt på flaskan. Jag känner nog att jag skulle vilja sila av dem lite tidigare, men det är möjligt att det funkar 🙂 Fanns ingen kommentar om det lyckades eller blev drickbart 😉
Lisa
Jag kommer nog inte att ha tid att testa receptet men när skulle nyponen tillsättas?
Kram
Laila