En himla röra av allt möjligt….
Sånt är det alltid före jul tycker jag.
En talande bild 🙂 Dottern gjorde kola idag och jag klippte vinsticklingar.
Här av Himrod och grön staketdruva (som jag tappat namnet på). Sen fick de komma i såjord blandad med perlit. Funderar på om jag ska ha dem inne eller i pelargonförvaringen där det bara är plus 5….Tror det blir det kalla alternativet.
Snabbgjord kola för den som blir sugen:
100 g smör
1 dl socker
1 1/2 msk kakao
3 msk ljus sirap
Koka kraftigt ca 5 minuter, gör sedan kulprovet.
(Kulprov, man häller lite av kolamassan i kallt vatten, om det går att forma kolan till en kula är den klar).
Häll upp och låt stelna på ett bakplåtspapper. Skär i lagom STORA bitar :-))
Precis lagom mjuk och gooo !
Härligt att mildvädret håller i sig. Fast då längtar jag ju ut hela tiden…och jag går ut…. och låtsas som att det inte alls är jul snart 😉
(Fast jag får jobba desto mer inne när mörkret faller, men det är det värt)
Friserat lite i syrenbuskaget borta vid komposterna. Och så gick tankarna igång på blivande skogsträdgården…..Och så har jag hyfsat lite lätt i en del rabatter. Carex `Ice Dance´ är ett härligt gräs som gärna vill sprida sig. Och det ska det få, gärna mycket….Den lilla krypande benveden har jag också tappat bort namnet på, men den är söt där den kravlar omkring och sprider sig lite lagom den också. Och så den älskade hasselörten. Får passa på att titta på den så länge den är kvar…rådjuren har redan varit och nafsat så en del stjälkar var utan blad.
Ja ja, sånt är det att bo i skogen, det får man ta !
Hoppas ni har det fint i julstöket….eller vad ni nu gör ?
God fortsättning Malin !
Ja jag hoppas du får några lugna sköna dagar i helgerna. Vi hörs.
God Jul!
Tack för din upplyftande hälsning – extremt välbehövligt…
Återkommer
Som sagt God Jul Lisa
Hej Katarina !
Visst är det riktiga guldkorn de där tre. Misstänkte jag nog, att du också är ute den här tiden och grejar 🙂 Här är det ju inte alla år som det fungerar så här bra, det som vi har i år kanske skulle kunna kallas Skåne-vinter. Och jag gläder mig åt vädret. Kram !
Mina favoriter; Ice Dance, benved och hasselört! Och växtarbete bredvid bakning/matlagning är mycket bekant.
Ha det bra!
Kram
Katarina
Hej Laila !
Jaaa, kola är gott 🙂 Och bra om den inte är seg….så plomberna ryker, fniss ! Ja IceDance är verkligen ett jättefint gräs och just att det är vintergrönt ger ett extra plus. Nej Zelda var det inte det vet jag. Det var någon av de första sorterna som kom, får ta och kolla upp det. Förstår inte varför jag aldrig kommer till skott att plocka älgörten som växer i skogen här intill. Jag är ju så nyfiken på att testa. Nästa år ska det bli….basta ! Lycka till med kureringen, det går nog fint med så fin medicin. Kram
Halloj Malin !
Hihi, jag vet inte var hon plockat upp receptet, doter´a min. Det gjorde hon alltid när hon pluggade i Eksjö och blev gottesugen 🙂 Ja vinet brukar gå lätt att föröka tycker jag. Första gångerna använde jag bara ren sand och stack dem i och det fungerade utmärkt. Sand är väldigt bra att rota det mesta i faktiskt, de får så fina rotsystem. Ojoj, vem var det som pustade häromdagen om att ge barnen traditioner, det håller du väl på med för fullt tycker jag :-)) Och idén med julpyntet var ju lysande….tänk vad tid man sparar om man aldrig tar upp det ur lådan 😉 Joråsåatt…det har nästan blivit så här med de sista åren. Jag känner mig rätt mätt på att pynta. Bara jag får lite julbarrsdoft och några kottar så är jag nöjd. Oiiii, säger jag med. Låter jättespännande och jag hade gärna suttit med på ett hörn och hört om hennes kokbok 🙂 Önskar er en riktigt trevlig helg i det matglada gänget ! Kram
Det kolareceptet måste jag testa! Kola är mitt favoritgodis – till barnbarnens förtjusning:)
Har satt upp det där gräset på min lista över inköpstips! Gillar växter som lätt sprider sig, behövs i vår gigantiska trädgård!
Kan din staketdruva heta Zelda?
Vad jag gör? Kurerar en förkylning. Frös in en hel del älgörtskoncentrat i somras, kommer väl till pass nu, med en skvätt egen honung blir det godaste örtteet alla kategorier!
Ha det gott!/Laila
Halloj!
Mitt recept! Jag blev helt ställd – jag har haft samma kolarecept i 40 år!! och jag förundras alltid över att alla andra recept är med grädde och annat. Så kul att se att det figurerar hos fler. Jag menar givetvis inte att det är mitt recept… Och det blir så gott. Kallar det snabbkola här.
Vinsticklingar! Vilken bra idé. Jag har tre sorters superfina stockar och en utomhus som är ok. Har aldrig tagit vinsticklingar – får läsa på. Det brukar bli naturliga avläggare här i sanden i växthuset nämligen. Detta måste utvecklas känner jag.
Hasselörten är en sådan fantastisk fin perenn. Min svärmors trädgård fanns det rabatter med mattor med den och längs planken som bakgrund växte pipranka, rosor, och stockrosor.
Jag håller på att salta in en skinka och nöt- och kalvrullar – allt ekologiskt förstås. Sedan blir det sill. Grön långkål och lite till. Vi är mycket modesta i julstöket. Jag är så pragnmatisk att jag tex tog fram julpyntet (ull och trätomtar) och lät kartongen stå kvar i hallen (jättefult)- för de skulle ju strax tillbaka!!! Jag gapskrattade när jag insåg detta och fick bära ner lådan till förrådet. I helgen får vi trevligt besök så nu skall jag klura ut vad jag skall bjuda på – alla extrem matintesserade. En av dom har jag aldrig träffat – från Holland – hon har gjort en kokbok gamla recept hon samlat in på gårdar i Frankrike (recept med koppling till folksagor). Oii så spännande.
På återseende
KRAM Malin