Idag fick jag frukostsällskap av en kompis smiley
En Guldögonslända trillade ner från lampan och rakt i locket till lingonsyltburken. Den verkade så intresserad av syltresterna, så jag serverade en liten klick sylt till. Den hamnade på fin restaurang, hihi!
Här i huset går den under namnet `Onsöpojk´och förklaringen lär vara att de som bodde på Onsö hade det så magert med maten så de var så smala och tunna och nästan genomskinliga. (Onsö är en ö i Vänern utanför Mariestad).

Guldögonslända kallas även bladluslejon och då kan man höra på namnet att det är en nyttoinsekt som vi kan ha nytta av.
Läs mer om den här på Jordbruksverkets sida


Idag var det odlarträff igen, hos Lena och Andrei i Loo strax intill Sollebrunn.
Mycket intressant dag och trevligt att träffa kollegor.
En rundvandring i odlingarna fick vi också i höstblötan. Så prydligt och fint ! Årets nytillskott, ett växthus. Blivande odlingar
I trädgården njuter jag just nu av det som är vintergrönt och de små detaljerna som man inte ser under sommaren. `Plättarna i luften´ är inne på fjärde året utomhus, dör ner varje vinter men kommer igen. En väldigt låg kryptimjan och krypnejlika sällskapar och väver ihop sig. I veckan som gick tog jag mig en dag för att rensa grusgången framför huset, så skönt att få det gjort. Gruset hade invaderats av vilda smultron och gräs som fått hållas.
Jag har plockat upp säkert ett tusental plantor 🙂 De är jordslagna och ska planteras ut vid dammkanten när tiden vill räcka till…Dammen har nu stigit till samma nivå som när den var som högst efter vi grävt den i vintras, innan jag började vattna. Så allt som kommer nu i vinter, mycket hoppas vi!!! kommer att fylla på den ytterligare. Drömmen är ju att det ska gå ända upp till jordkanten och täcka över leran helt. Snart dags att ta tag i lite juligare pynt än pumporna. Den här är faktiskt från sommaren 2016 och har stått sig jättefint inomhus hela året. Nu när jag ställt ut den så gav den sig rätt fort. Innetemperatur och torrt är modellen vid pumpalagring.