Häromdagen gjorde jag om receptet till Squash och banankaka
så att det blev glutenfritt. Blev väl så bra som originalet !
Annars finns originalreceptet här för den som vill testa
4 ägg
2 dl socker vispas till en jämn smet
ca 300 g squash, 5 dl grovriven
3 dl mjölmix (jag använder Lailas mjölmix från Kockens)
2 dl mandelmjöl
1 dl havregryn (glutenfria)
1 1/4 tsk bakpulver
1 1/4 tsk bikarbonat
3 tsk vaniljsocker
rör det torra med äggsmeten
rör sedan i:
1 mosad banan (ev två om de är små)
100 g fett, olja eller smält smör
Häll i en smord och ströad stor limpform 2 liters och grädda i 175 grader på nedersta falsen i ca 1 timma. Täck ev mot slutet med bakplåtspapper så den inte blir bränd.
Låt den vila en stund innan du stjälper upp den.
Den här kakan använder vi ofta till bakelser, jättegod som botten till vispad grädde och bär. På bilden är också en raw hallonboll, de gör jag så här:
1 dl havregryn
1 dl kashewnötter
1 dl hallon (eller annan frukt, bär)
drygt 1 msk cocosolja
Kör i mixern till en jämn smet och rulla i något gott. Jag sötar inte, men den som vill kan ju ta lite sött i.
Om man inte tänker äta upp alla på en gång så går de jättebra att frysa, då kan man festa på den där goa hallonsmaken länge 🙂
Jag plockar fram dem ett par timmar före de ska ätas och lägger i kylen eller framme en kortare stund.
Idag blev det svampbiffexperiment i köket. Så tacksam för att det regnar ute så jag kan hinna med något annat än att vattna plantor i plantskolan 🙂
Plockade massor av fjällskivlingar häromdagen och stekte upp dem direkt på kvällen. Bra bas till biffar tänkte jag…
test 1
3 dl svarta bönor
ca 3 dl stekt fjällskivling
2 dl havregryn
1 ägg
2 msk maizena
4 vitlöksklyftor pressade
1 tsk salt
vitpeppar
Denna blev något lös i konsistensen, låter den stå och svälla en stund.
test 2
3 dl kidneybönor
ca 3 dl stekt fjällskivling
3 dl havregryn
2 msk maizena
1 dl solrosfrö
1 ägg
2 tsk eget örtsalt med persilja och lök (inte så mycket salt i mitt örtsalt)
svartpeppar
Återstår att se vilka som blev godast, smeten smakade lovande 🙂 Steker på ikväll. För nu blir det rökt sik och färskpotatis till lunch…MUMS!
TILLÄGG
Nu har jag testat båda och jag gillade den med svarta bönor bäst, blev mustigast i smaken. Kan ju bero på att jag tog i mer gryn i den andra smeten. Men guben tyckte båda var lika bra, han är inte så knusslig 😉
Varsågod Katarina 🙂
Spännande recept, tack för dem!
Hälsar
Katarina