Det är intensivt jobb den här tiden på året.

Nu är det mycket som måste uträttas inför vintern och förberedelser för våren.
Många tror att det är mest hektiskt här på våren, men den här tiden är nästan mest arbete, i alla fall om man räknar fysiskt. Det är mycket som ska bäras runt och mycket som ska rensar och grävas. Samtidigt väldigt roligt jobb, jag gillar verkligen den här tiden på året. I alla fall om det är uppehållsväder så man kan få jobba på 🙂

Först tömdes tunneln på alla tomater, sopades och gjordes rent. Sen ska alla 120 tomatsäckarna ut också…det får tas i omgångar. 30 liter kompost i varje gör att man inte svingar allt för många i taget. Vid första dörren i tunneln har jag min vinterodling. Inflyttad kål och höstsådda salladsgrönsaker. De växer på bra den här milda hösten. Härligt ! Luftlök och gräslök finns än och bakom syns Japansk spenat Komatsuma. Ny för i år, inte min favorit…smakar för mycket senap…gillar jag inte. Toppbladen på brysselkålen Petit Posy är jättegoda i salladen. Vinterkrassen har också vuxit till fint. Den brukar klara hela vintern utan problem, väldigt köldtålig sak. Smakar som en blandning av rucola och pepparrot. Här har jag börjat släpa in plåtbord och perennplantor. Många jordsäckar kvar, men idag fick jag god hjälp av mannen som körde ut en hel del och tömde på komposten. Tack ! Bilden tagen igår. Idag har jag fyllt hela vänstersidan med bord också och kört in det mesta utifrån. Andra sidan i tunneln ser ut så här. Plantorna står i dubbla lager för att få plats. Längst bort syns min vinterodling. Lilla växthuset är också fullt. Sen skuras det plåtar och bevattningsbord, kallt och blött. En hel del att plocka kvar i stora växthuset också. Men nu tror jag att jag räddat allt som inte får frysa in till vinterförvaring i alla fall. Det mesta av perennplantorna kom in igår och idag. Bra det så jag kan ägna mig åt att gräva lite till och börja med perennsådder.
Dags att fylla upp ett rejält gäng med såkrukor och börja titta i fröpåsarna 🙂