Ja här är inga latmanstider även om det är stängt i plantskolan 🙂
Till alla som undrar…men vad gör du nu då ?

Nu ska allting in i vinterförvaring…
Grönsaker och plantor och en massa tillbehör.
Bord, plantlådor och brickor och krukor som ska diskas upp så de är rena till våren.
Och frön som ska plockas. Plus en himmelens massa frö som ska i jorden för att bli nya plantor nästa år.

I veckan som gick gjorde vi ett röj i tomattunneln. Svärmor var här och hjälpte till. Så nu är det bara några plantor kvar som var extra fina, resten är avplockat som grönt och ligger på eftermognad och plantorna ligger på komposten.
Tvättar ur tomatfröer några sorter i taget. Det tar en stund med 70 sorter 😉

Ej vinterhärdiga plantor baxas in undan för undan i vinterförrådet. Här inne har vi vår pump till hushållsvattnet så vi måste hålla frostfritt ändå med 4-5 plusgrader, därför blir det perfekt övervintringstemp till pelargoner och citrus.

Än lever chili och paprikaplantorna. Mognar fram lite långsamt det som är grönt.

I tomattunneln har jag nu börjat så smått med vinterodlingen. Fyller på undan för undan. Tunneln använder jag till det och till att förvara plantskolans småplantor över vintern. Vi har ingen värme på utan tunneln följer i princip utetemperaturen, fast det blir varmare på dagtid när solen är framme och så slipper man blåsten.

Jag satte ut purjolöksplantor i början av augusti i jordsäckarna. Kål har jag hämtat in från kökslandet och småplantorna såddes i september.

Jag återanvänder jordsäckarna som det varit tomatplantor i, fyller på med lite mer hästkompost eller jord och planterar ut fördrivna plantor. Här Kinakål, som jag provar för första gången i år.

Här Mizuna salladskål, grön närmast och rödstjälkig bortanför. Den brukar kunna växa till jätteplantor om den får rejält med utrymme och välgödslad jord.
Mizuna hör till de grödor som tål kyla väldigt väl. Ner mot 10 minus brukar inte vara något problem, om det inte håller i sig länge. Knepet är att få den att växa på bra nu i början, så är det bara att skörda sen när det blir kallare.

Ett riktigt bra skördeår för frö i år. Det är inte alla år jag hinner få utsäde från bönorna.
I veckan som gick åkte de sista potatisraderna upp och alla Dahliorna som hade frusit ner helt. Så gott när de ligger i jordkällaren…det blev 5 skottkärrelass. Pust !

Bästa potatissorten i år blev Cherie. De var mycket friska och fina och hade bra storlek. Kul, för den är god !

Men mest av allt njuter jag…mitt i arbetet, av den här fantastiska hösten. Lite har jag fått gjort i trädgården också, skurit gräskanter tex.

Och i plantskolan gör det inte ont att gå och plocka heller, flammande höstfinal.

Och sällskap har jag 🙂

Glädjefnatt får man nästan en del dagar av färgkickarna i omgivningen 🙂

Ja jag älskar nog hösten mest !
Det kan man förresten läsa om i Året Runt den här veckan 🙂

Ha en mysig höstvecka !