GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLA !

Nu har vi ett helt oskrivet 2014 framför oss 🙂

Jag tycker om att fundera över hur året har varit och tänka på vad man kanske vill göra annorlunda nästa år, de här dagarna runt nyår.

Har alldeles för mig att jag tänkte ta det lite lugnare år 2013 !? ....när jag summerade 2012 med växthusbygge och allt. Hur blev det med det kan man undra ? 😉 Njaa, när jag tittar igenom mina bilder så inser jag att vi jobbat rätt frenetiskt det här året också, fniss fniss ! Tänk att man aldrig kan hålla sina nyårslöften :-))

Undrar jag om 2014 kanske kan lunka fram lite lugnare…jag hoppas det ! Vi får väl skärpa oss och slappa lite mer helt enkelt.

En årsresumé över året som gått:
Januari började milt, jag började bygga rishägn vid komposten. Sen blev det isande kallt. Frösådderna kom igång inne i tvättstugan. Ärtskotten var goda. Vi fick leverans av 230 kvm betongplattor till växthuset, och Fredrik fick jobb med att flytta bort alla pallarna med traktorn.

Februari var kallt och snöigt. Vackert !!! Diskar krukor och sår frön. Vi lägger betonggolv i växthuset. Dottern är flitigast. Fredrik bygger bubbelplasttält i växthuset för fördrivning av plantor.

Hela mars var iskallt på nätterna men strålande sol på dagarna. I växthuset blev det 20 grader varmt på dagen och många minus på natten. Men vilka dagar ! Fredrik programmerar lucköppningsautomatiken.
Startar upp värmen i bubbelplasttältet i växthuset och flyttar ut frösådder och sår mer. Härligt att stå här och jobba. Påskafton firar vi i kortärmat hela dagen i växthuset, i fåtöljer och solsängar 🙂

I april far vi till Linköping och köper underbevattningsbord som skuras och plockas in i växthuset. Bubbelplasttältet räcker inte till så det byggs ut till dubbla storleken. Frösår ännu mer. Skördar första salladen och rädisorna, och tomater…i vardagsrumsfönstret. Lägger potatis på groning. Fredrik snickar köksdel med bardisk och diskbänk i växthuset, jag målar.

Maj kom äntligen våren….sent ! Allt blommar på en gång känns det som. I växthuset har plantorna växt till fint och är försäljningsklara, jag öppnar plantskolan i början på maj. Väldigt många nya kunder hittar hit, jätteskoj ! Flera olika trädgårdsföreningar kommer också på besök och det är alltid lika roligt.
Njuter av primörerna.

Juni jobbar jag för fullt med mina egna grönsaksodlingar och försäljningen i plantskolan. Fler föreningar på visit. Tomatplantorna har en strykande åtgång. Skördar för fullt. Midsommarfesten har vi i växthuset, tänk att inte behöva fundera på om det blir regn eller ej 🙂
Jag har god hjälp av svärmor i år och Lill som arbetstränar här hos mig, tur för mig.

I mitten på juli tar jag semester från försäljningen men jobbar desto mer med vårt eget…..och vattningen. Tror aldrig någonsin jag vattnat lika mycket som den här sommaren, PUST ! Timme efter timme, alla plantor i plantskolan som torkar fort i sina krukor, grönsakerna på friland med spridare och tomattunneln som bara den tar 2 timmar att vattna med slang. När det var som värst vattnade jag 6 timmar per dag ! Men man kan belöna sig med ett uppvärmt bad i växthuset på kvällen 🙂

Augusti kommer med mörkare kvällar och man kan tända ljus och mysa i växthuset. Varmt och gott långt fram på kvällarna. Överflöd av grönsaker, frukt och bär. Fullt ös att hinna ta tillvara. Sår höstgrönsaker.

Plantskolan har öppet igen, men hösten är alltid mycket lugnare än vårsäsongen.
Jag tycker det är synd att inte fler planterar på hösten, det är bästa planteringstiden tycker jag. Och så missar man ju alla fina höstblommor om man bara planterar på våren.

September går i ett flygande fläng med skörd, skörd, skörd. Deltar i Skördefesten på residenset Marieholm inne i Mariestad. Säljer både färskt och hemlagat plus grönsaksplantor och perenner.
Vi fortsätter att fika och äta i växthuset, som vi gjort hela sommaren.

I oktober har vi blomsterbindning med Guldkornen i växthuset. Klipper ner alla tomatplantor i plasttunneln och bär in alla frösådder och perennplantor dit istället.
Tomater i överflöd, fryser in och kokar ÄNNU mera tomatröror.
I trädgården syns höstens antågande men i växthuset känns det fortfarande som sommar. Marktäcker i odlingarna ute med hästgödsel, löv och hö.

November kommer med lite kallare väder så man får elda på i pannan. Rådjuren hittar in i trädgården igen. Jag fortsätter i grönsakslandet de dagarna det är frostfritt och marktäcker, sätter vitlök, rensar mm. Sår nya frön. Glädjer mig åt all fin kål. Sprouting Broccoli var en höjdare helt klart !

December fortsätter rätt milt även om det kommer en omgång snö som ligger kvar några dagar när vi får en liten köldknäpp. Vågar inte låta Kamelian stå kvar i växthuset utan flyttar den till garaget som är frostfritt. Fortsätter skörda bladgrönt både ute och inne i växthuset. Gör äppelmos i omgångar av all fallfrukt av Melonäpplena.
Det blev en grön jul och nyår, milt och skönt och jag är glad för det. Då kan man vara ute och greja de få timmarna det är ljust.
Men nu går vi mot ljusare tider :-))

Sådär, nu är det bara att sätta sig och skriva önskelista vad man vill ha i sitt liv det här året. Hmmmm???

Tror jag börjar med att önska att det milda vädret håller i sig…hela vintern.
Så jag kan fortsätta skörda livgivande grönt…
det här skördade jag idag….årets första sallad.