`När växter själv får välja´är temat på Blommig fredag denna veckan.
Titta in hos Bland rosor och bladlöss för att se fler växter som valt själv….

I min trädgård väljer växterna ofta plats själva. Jag accepterar gärna det som sår sig själv på lämpliga platser.

Hihi, sen kan jag inte låta bli att tänka på hur det går till när en ny planta ska sättas ut, vi går runt och runt och provar, plantan och jag. Hur känns det här då ?
Och det brukar ofta sluta med att jag känner att….det var nog inte jag som bestämde var den där skulle sitta 😉 Dammkanten har valt sig själv om man säger så. Här satte vi torvblock ovanpå dammduken. Och sen kom det upp en massa saker i torvblocken:
Björnmossa, grön och fin, en liten tall som jag klipper till, fackelblomster, ormbunkar flera sorter, sileshår (den som äter flugor ni vet) rosling, klockljung och vanlig ljung. Den fina röda Aronian i bakgrunden har självsått sig här från busken på kullen bredvid.

Vitlysing och Vargmjölk väljer rätt aggressivt att ta för sig i rabatten, men jag tycker de kompletterar varandra bra, så de får hållas en stund till.

Om man får välja vilken partner man vill så kan man bli så här snygg. Ett vitt franskt kungsljus har korsat sig med Ölandskungsljus.

Höstastern har jag tagit bort, flera gånger, men den väljer att vara kvar :-))
Ulleternellen bakom har självsått sig där.

Och den här väljer att växa precis överallt, och det gör ju inget ! Hornviol från mitt föräldrahem.

Får vintersallaten själv slunga ut sina frön och välja sin plats så kan man glädja sig åt att hitta såna här fina sallatsplantor i mitten av oktober.

Och om moroten fick välja så kanske den ville ha lite sällskap där i det gröna 😉

Ha en fin hösthelg allesammans !