Skottkärran har körts i skytteltrafik till vinterförvaringen med pelargoner och annat som inte kan vara kvar i växthuset i kylan över vintern. Hej då pellisarna, vi ses nästa år.
Varje år gör det lika ont att klippa ner dem när de blommar för fullt den här tiden.
Så nu står det byttor överallt i växthuset med pelargonblommor, svårt att slänga 😉 Men det bortklippta får nytt liv som nya plantor. Flera brickor med sticklingar blev det, som jag hoppas ska rota sig bra.
Nu ska jag bara lyckas knö in sticklingarna i vår lilla torpstuga oxå 😉
Den brokiga doktor Westerlunds-pelargonen hade växt till nästan samma höjd som mig, ca 150 cm över backen. Det var den enda jag inte klippte ner. Tur det finns annat kvar i växthuset som blommar en stund till, annars hade det känts tomt nu. Klockrankan är sen…som vanligt ! Men den är fantastisk med sin vackra höstfärg i bladverket och blommorna är superfina !Trumpetblomman har blommat helt otroligt hela sommaren. Tar paus en
stund, sätter frö…som jag plockar av…och kommer sen om igen…och
igen….Just nu ser den ut så här. Mariatisteln i kruka ser så läcker ut men sticks förfärligt. Snygg ihop med Jätteverbenan som också står kvar i kruka än så länge. Väntar på sin vinterförvaring den också. Plockade av sista pumporna Sweet Dumplings och en Kalebass. I Kiwirabatten blommar fortfarande Zinnian för fullt. Och jag är så glad att jag gjorde mig omaket att gräva upp några av Dahliorna och sätta i jordsäckar inne i växthuset. De förgyller verkligen den här tiden. Får stå kvar tills de fryser, då flyttar jag knölarna till jordkällaren. Här är en till som vi ska baxa in någonstans där den inte fryser. Den fina, fina Kamelian som jag fick i present i våras. Ett helt träd över 2 meter högt. Och knoppar på gång har den. Blir ju lite trist att ställa in den i ett mörkt garage 🙁 Men den får stå kvar här så länge det går. Mandevillan och Fikonet ska också få stå kvar en stund till, i alla fall fikonet….för det har ju nästan mogna fikon 🙂Mandevillan har börjat blomma igen.
Nu koncentrerar jag mig på att få fart på vinterodlingen härinne istället. Fyller på med ätliga bladväxter efterhand. Ska bli spännande att se om det går ännu bättre att vinterodla här än i plasttunneln där jag odlat förut. Borde hålla bättre temperatur härinne i växthuset.
Men jag har ingen värme på, jag odlar bara sånt som tål att frysa och tinar när det blir mildare igen.
Fast det gäller ju inte alla sallader, de får man njuta av så länge det varar. Men Herkules brukar övervintra och vintersallat och cikoria.

Här är rädisor och olika salladskål i bakgrunden. Skördade de första igår. Smultron kan man plocka nästan varje dag. Flyttade nämligen in smultron- och jordgubbsplantor som blev kvar i plantskolan. Det går att smaka på en och annan jordgubbe också 🙂
Bortre bordet är mest bara salladsgrönt.
Som tex Mizuna
Lika vackert som blommor, cikoriasallat. eller Herkules huvudsallatHär Amaze och i bakgrunden Pak choy. Jag känner mig rik 🙂Igår skördade mannen de sista kålrabbin, här står de och torkar upp lite i växthuset.
Och idag har jag ägnat mig åt att packa ihop plantor ute inför vintern. Mannen har släpat ut en massa jordsäckar ur tomattunneln och tömt över komposten och skurat bevattningsbord. Finfin hjälp ! Nya tag i morgon. Så här röda och fina är blåbärsbuskarna av sorten Reka i plantskolan just nu. Färgfyrverkeri i söndagssolen 🙂