I veckan som kommer laddar jag för att vara med på Mariestads Kultur & Skördefest nu till helgen.

Under lördagen finns jag på residenset Marieholm kl 10-16 i
blommiga omgivningar
, se här hur blommiga.

Där finns en rad aktiviteter under dagen. Man kan tävla med vackraste höstbuketten, Skattjakt för barn, Separera mjölk och göra smör, Museets brandbil visas, plus aktiviteter i Gärdesparken med visning av nya Trädgårdsmästeriet (Göteborgs Universitet, Da Capo) bland annat. Se mer info om skördefesten här
eller här

Plantskolan har jag öppet tisdag och torsdag kl 10-19 som vanligt i veckan.

Jag ägnar veckan åt att packa plantor att ta med på lördag …

Göra etiketter och skyltar, plocka tomater, plocka tomater…..

Förutom vanliga skördebestyren då. Fniss, det är lite lustigt, för många verkar tro att den här tiden är lugnare i min trädgård, när jag i själva verket har årets mest hektiska tid. Nu ska ju allt in i förråden så det inte fryser.
I veckan har jag skördat:

Jordmandel
Många har beundrat mina fina gräsruggar runt badkaret under sommaren som gått. Gräset är en rotfrukt som heter jordmandel och får små knölar i jorden under gräset. Hade nog väntat lite för länge med skörden så mandlarna hade fått rejält med skal. Men till utsäde till nästa år blir de jättebra. Tar med lite till skördefesten också ifall någon vill prova på att så den nästa år.

Plockat Viktoriaplommon och gjort plommonläder.

Man kör plommon i mixern med bara pyttelite socker (kan uteslutas också). Breder ut massan på ett bakplåtspapper och torkar i ugnen på 50 grader med luckan på glänt. Tar något dygn och jag stänger av ugnen ibland.
Sen skär jag lädret i bitar och har som syrliga sega godisbitar, jättegott !

(Man kan göra samma procedur med tomater, det gjorde jag förra året)

Fläderbär och gjort Flädersaft.
Jag har läst att man i laboratorieförsök har sett att Fläderbär har effekt mot virus. Så Flädersaften ingår i mitt husapotek.

Skördat sista majsen och ännu mera squash.

Vintersquash Stripetti, Uschiki Kuri och Rondini.

Hasselnötter, det som nötskrikan inte tagit redan 🙂

Mera bönor. Var tredje dag ungefär kan man skörda ett rejält lass.

Nu tar jag också reda på de baljorna jag sparat till frö. Hoppas frosten håller sig borta ett tag till så mer utsäde hinner mogna. Det här är störböna Zebra.

Igår hjälptes vi åt med att plocka ner äpplen. Det är ju stormvarning i veckan och då lär de blåsa ner annars.

Plockade ner Gravensteiner, Cox orange, Aroma och Melonäpplen.

Mest Melonäpplen för det har vi tre träd. De måste ha gillat Melonäpplen de förra ägarna av huset 🙂
Oranieäpplena lät jag sitta kvar, för de ger sig så fort när man plockat av dem.

Igår sken solen och jag njöt av att vara i min höstrufsiga trädgård. Jag ÄLSKAR höst ! Jag gläder mig åt att björnmossan i dammkanten återhämtade sig. I våras var den brun och nedbränd av sol och kyla. Fläder och kornell ramar in utgången mot ängen.
Smällspirean har fått en del höstiga blad. Det gula till vänster ska vara någon form av Ginseng, jag har inte lyckats utreda vilken. Underst är en limegrön rosenspirea. Rufsigast av allt är rabatten vid trädäcket. Men härliga färger. och en och annan nyvaken finns där också.

Bäcken rinner än, men snart får vi nog stänga av pumpen för bäcken blir full med löv och så rinner vattnet över.
Idag regnade det HURRA ! Tänk så skönt, då slapp jag vattna ute idag.

Så blev det ännu mer höstkänsla. Hostan har gått över till citrongult.

Ha en finfin vecka !
Vi kanske ses på skördefesten ?