Idag fick jag nog av vallmo och mållafältet. Nu åker det bort. Vallmon har blommat över och har frökapslarna fulla med frön. De tar jag förstås vara på.
Först fick jag repa av det långa och sen skyffla översta lagret med skyffeljärnet. Pust, varmt ! Tur att tallskogen skuggade en stund där på förmiddagen.

I morgon ska jag vattna, här är kruttorrt !
Sen lägger jag på ett tjockt lager hö innan jag sätter ut några plantor. Blir nog popcornmajs som jag har plantor kvar av. Och något mer kanske.
Trevligt sällskap hade jag hela tiden av en `Robin, en rödhakeunge. Han var helt orädd och försåg sig med allehanda godsaker som kom fram när jag rev i jorden. Varje gång när jag körde bort skottkärran satte han sig kaxigt mitt i rensytan och sen tjattrade han lite irriterat när jag skulle vara där och störa igen 🙂Men vid lunchtid gav jag upp i värmen. Varmaste dagen hittills ?
Satte mig i bilen och körde ca 7 mil till Sparlösa trädgård som var med på Lands Öppna trädgårdar idag.
Började med att köpa mig gott fika och sjunka ner i skuggan och pusta ut.
Hittade en del växter på plantborden som fick åka med hem.
Sen var det dags för en njutningsfylld stund. Inga bilder kan göra rättvisa åt detta paradis. Isabella har verkligen sinne för att komponera ihop växterna snyggt.
Här Temynta, Fackelblomster och Echinacea. Blåverbena och Temynta var en fin kombo. Och det här tänker jag kopiera, Echinacea och Oregano, snyggt !Gillade också den här kombinationen med silvervit Malört och Ulleternell. En fantastisk vallmo. Bolltistlarna mot bakgrunden av tallar var läckert. Isabella och Göran täckodlar och använder stenmjöl i sina odlingar.
Vill du veta hur du ska göra så har de precis givit ut en bok om det. Närmare husen var det lite skuggigare och mer lundmiljö. Här är plantförsäljningen och Isabella i högerhörnet. När jag gått en runda i trädgården behövde jag naturligtvis handla några växter till :-))

På hemvägen stannade jag till i Medelplana och Handens hus. De har ett så vackert hus att fika i. Trevligt med både hantverk och antikviteter. De har också börjat med lite trädgårdstillbehör, som krukor och spaljéer.

Stannade och beundrade Stenbrottet och konstaterade att det var en hel del som köpt fiskekort och roade sig med flugfiske.

Sen fick det bli en tur till Hällekis säteri och parken där. Serveringen hann tyvärr stänga men parken får man besöka ändå till det rimliga priset 20:-Många stora exotiska och udda träd finns här att beskåda. Lockande ingång till rosengården. Jag slängde en slant i önskebrunnen, men vad jag önskade tänker jag inte berätta. Den långa perennrabatten Rätt skoj att de har olika färg på olika sidor. Här är sidan där det är morgonsol. Och den röda sidan glöder i aftonsolen. Inte fick jag någon mat på Hällekis och på pizzerian i Lugnås var det superkö. Jag åkte hem istället. Lika bra det, det fanns ju godsaker hemma.
Drog snabbt ihop en tallrik med lufttorkad skinka, ägg och diverse odlat. Pricken över i blev förstås mitt första fikon, direktskördat. Så vackert ! Sen kunde jag tagit mig ett dopp i badkaret som vi släpat in och jag fyllt upp. Men jag tyckte det kändes lite kyligt. Vattnade tomaterna i tunneln istället, det tar ett par timmar. Sen när jag skulle gå in efter kl 23 kände jag på vattnet igen, då kändes det JÄTTEVARMT. Ner med termometern och kollade och det var 25 grader !

Runt badkaret står mina `jordmöss´Jordmandlar. De fick jag av Malin förra året och jag har satt en mandel i var jordsäck. OJ vad de växer !!! Mannen och dottern är på semestertur till Skottland, men jag måste ju vara hemma och vattna….Men det är inte speciellt synd om mig :-))