Ja det kan de….
med en massa ……anamma och hårt arbete :-))

Hos bland rosor och bladlöss kan du se fler drömmar som kan slå in.

Förra veckan fick jag frågan om jag kunde visa hur vi byggde dammen. Så jag har tagit lite kopior på gamla foton, ursäkta bildkvalitén !

Kommer ihåg hur jag stod där på den platta gräsmattan 1999 tillsammans med en kompis och pekade….där vill vi ha en liten pool och där vill vi ha en damm och så växter runt här….Hon tittade med stora ögon på mig, mycket skeptisk….ja lycka till med det du !!!
Vi lejde en granne med grävskopa, han grävde två stora hål och efterlämnade ett antal lerhögar blandade med grus och sten…ooops 😮

År 2000. Poolen är nergrävd och trädäck byggt runtom. Här håller Fredrik på och plockar bort sten och jämnar till med sand, för att inte dammduken ska gå sönder.

Som dammduk kör vi en riktig snålvariant. Tre lager vit ensilageplast och ett lager svart ensilageplast överst. (Den vita var mycket billigare än den svarta).
Vi drog ut den vita plasten över gärdet och vek den i tre delar, tungt var det ! För att inte tala om vad tungt det var när vi skulle ha hela sjoket till dammen….Ja här ligger den äntligen i hålet och vi har börjat fylla med vatten. Sen var det bara att börja bära sten till kanterna och botten. Oj oj , vad sten vi bar…
Jag bar så mycket sten så skulderbladet släppte och jag fick en änglavinge…kunde jag iofs behöva 😉
Doktorn frågade om jag var byggnadsarbetare, hi hi ! Barnen och deras kompisar hade jättekul med poolen i några år. Men när de blev större tog vi bort den, sidorna runt om hade börjat rasa in. Men jag saknar den ibland när det blir riktigt varmt…nu blir det ju inte det så ofta 😉År 2001 blev mannen sugen på att bygga en bäck som slutade i dammen. Mycket för att få en bättre vattenkvalitét när vattnet cirkulerar från dammen och rinner ner och luftas genom bäcken. Samma princip med 4 lager ensilageplast.Han har skarvat den på flera ställen genom att lägga omlott, fråga mig inte hur…Bäcken är inte helt tät kanske men har fungerat skapligt i alla år.

Fredrik var noga med att inte få för högt fall så det inte skulle låta för mycket om vattnet….och det blev perfekt ! Alldeles lagom porlande.
Det är inte mycket nivåskillnad egentligen mellan översta och nedersta delen av bäcken. Under dammduken ligger förutom sand också en fiberduk för att skydda dammduken. Så även i dammen. Här är övre delen och här ser man hur han bygger med stenen på plasten. Samma höst såg det ut såhär….
Våren 2012
Kullen som är till vänster är all sten och jord som var i dammhålet. Före vi byggde damm och bäck var trädgården alldeles platt, nu fick vi nivåskillnader också…Går mot höst…Såhär lite av bäcken ser man på hösten 🙂 Och dammen, himlens öga….så härlig alla årstider…..tidig vår…..försommar…..sommar….sen höst….och vinter.
Mitt i blickfånget från mitt köksfönster ligger den. Sen kan man ju drömma om en sak i mååååånga år också…..
och sen när tillfället dyker upp…..då får man ju slå till…
och först montera ner……för att sen montera upp……drömhuset 🙂
(fast inte såg det ut såhär i min dröm)Ja drömmar kan slå in…..

Dröm sött !