Veckans tema på Blommig fredag är `Vatten´.
Hos bland rosor och bladlöss kan du se mer
(jag har visst lyckats tjyvstarta före värdinnan idag som gottar sig på varmare breddgrader 😉

Född och uppväxt i Vänerns pärla Mariestad så får man kanske en viss känsla för vatten…Sommaren är liksom inte komplett om man inte får komma ut i ytterskärgården och njuta av glittret på vågorna….
Tänk vilken lyx att bo så här nära Vänern 🙂
Man behöver inte ens ha båt för att komma ut och se de här vyerna. Ut till Torsö är en bro och över till nästa ö, Brommö, finns det färja.

I trädgården har vi ju byggt oss en damm och en bäck för att få in vattenspeglingen. Det är det bästa vi gjort för mångfalden i trädgården.

I dammen kan man roa sig med att locka upp salamandrar (vattenödlor) till ytan genom att sänka ner en daggmask (stackars mask). Salamandern släpper INTE masken i första taget, även om man drar upp den ur vattnet…..

Läs mer om liten vattensalamander här:

Det livsviktiga vattnet…
Mannen renoverade brunnen för ett par år sedan. Rötter från träden hade börjat växa in mellan ringarna, så det var bara att gräva upp alltihop och skala rent.

När vi flyttade hit för många år sedan var det ett antal riktigt torra somrar och kris med vattentillgången. Jag odlade redan då och fick ta vara på varje droppe vatten från sköljvattnet till disken och bära ut och vattna med.
Då lärde jag mig vattnets värde.
I vår del av världen har vi nästan tappat bort vördnaden för det livsviktiga vattnet.

Förpestar det med allsköns smörja gör vi också…som om vi inte förstod att det kommer åter i våra kroppar ?

Genomsnittligt förbrukar vi 500-800 liter per person här i västvärlden jämfört med Afrika där varje person förbrukar 5 liter…per dygn. Rättvist ?

Fast vi inte har vattenbrist här nuförtiden så tänker jag ändå alltid på att inte slösa med vattnet. I odlingarna täckodlar jag det mesta, det spar mycket bevattning, dessutom är det bra för microlivet i jorden.
För ett par år sedan var jag på kurs och lärde mig leta vatten med slagruta…eller pekare som är en modernare form av slagruta. Skoj, och roliga såg vi ut när vi gick runt där i skogen :-))
Erik Welamsson var kursledare, han har skrivit böcker om Currylinjer och slagrutor.
På hans hemsida kan du se var han har kurser i år. Avslutar med en solnedgång över Vänern utanför Brommö. Ljuva sommar !
Här finns bara vatten i frusen form ännu. Snön hänger envist kvar. – 15 grader inatt igen, det lär förbli fruset ett tag till om det ska hålla på så här…

Men snart kan vi tro det ska bli som i Iréne Skoogs dikt:

Islossning
Det glittrade till på Vänern
när vinden bröt loss ett flak
och vattnet började porla
där nyss man hörde ett brak.
Strax måsarna skrek där ovan,
de gladdes åt allt vad de såg
och ville nu gärna pröva
att gunga på nysläppt våg.

Så kämpade sol och vindar
tills Vänern från isen blev fri.
Snart såg man hur Mittskär låg där
i vattnet som ett trolleri.
Och hela Vänern var frihet,
ett böljande, brusande hav !
Om jag hade varit Mittskär
då skulle jag nog gett mig av !

Ha nu en fin helg ni alla !