Rosorna som mannen kom med i fredags är som allra vackrast idag, precis lagom utslagna. Ställer dem kallt på natten så varar de förhoppningsvis lite längre.

Men jag är ju rätt hopplös, för när jag får se sånt här på stjälkarna, pigga glada nya skott, då börjar jag fundera på att hugga huvudet av ros-stackarn på en gång 😉
Bara för att göra sticklingar och försöka rota dem…..
I tvättstugan står förra årets födelsedagsros, en stickling av fem som tog sig. Fast den fick faktiskt blomma klart först i födelsedagsbuketten innan jag halshögg den 🙂
Blir spännande att se om det blir någon knopp i den i år, den ska få flytta ut till växthuset sen.

Är det någon som får lust att prova så är det bara att skära strax under ett bladfäste, sätta utmed krukkanten ända ner i bott på en kruka fylld med såjord eller ren sand. Jag föredrar sand, fast det kan ju vara svårare att få tag på den här tiden. Låt ett eller två blad högst finnas kvar över krukan.
Ställ krukan i en plastpåse och förslut med en klämma, öppna och vädra någon gång om dagen. Efter ett tag kan det stå öppet hela tiden fast plastpåsen kvar runtom. Spana i botten på krukan om det syns rottrådar. Vänta gärna med omplantering till nästa år, lite beroende på när du tar sticklingen förstås.
Lättast att rota utomhusrosor är det i juni.
Jag har ägnat dagen åt att skola om plantor. Klockranka, Jätteverbena, Basilika Blue Spire, Törnrosas Kjortel, Sommarlavendel och omgång två av chili och paprika behöver nya krukor…..
Kruxet är att av en kruka blir det många….och det är ju det som är meningen förstås, hihi. Här är Vit dofttobak. Men så trångt det blir inne, har inte tillräckligt varmt för alla sorterna ute i bubbeltältet än….det får bli lite mildare ute först.
Nu var det redan minus 14 grader ute, blir en kall natt.
Fredrik har jobbat i växthuset hela helgen med styrsystemet till takluckeöppningen. Termometrar och vindmätare och annat som ska se till att det öppnar sig när det ska.

Vår arbetsledare är förstås med och kontrollerar att allt går rätt till, och det är väldigt arbetssamt att kontrollera de där tvåbenta hela tiden så till slut somnar han av pur utmattning mitt i verktygen. Ha det gott !