Våren är på gång !
En grön fläck runt äppelträdet idag. Katten spanade in den, tog sig dit och blev sittande en lång stund och nosade ner i gräset 🙂 Goda dofter antagligen….Inne blommar min jättefina vita Klockmalva.
Det blev en bak- och mat-dag idag.
Inspirationen flöt till när jag hade nybakat bröd till frukost. Goda dofter i köket ! Kalljäste degen över natt i kylskåpet. Sen gjorde jag en sats till, fast med rågsikt, och ställde in i kylen för att grädda på eftermiddagen. Och så blev det två stycken tårtor, blomkål och ugnsomelett till lunch och långkokt squash-lök och tomat-soppa med fetaostkräm till kvällsmaten, med nybakt rågbröd till då.

Vill du prova enklaste kalljästa brödet ?

25 gr jäst (lös upp i lite av vattnet, direkt i bunken)
1/2 liter vatten
2 tsk salt
3 tsk socker

Sen tar man vad man har lust till….
i just det här brödet blev det
1/2 dl chiafrön
1/2 dl solrosfrön
vetemjöl (ekologiskt förstås !) till en ganska kladdig deg, ta inte i för mycket.

Jag rör ihop allt med elvispens degkrokar. Lägg en gladpack över bunken.
Ställ in i kylen över natt….eller över dagen om du gör degen på morgonen.

Dags att grädda, sätt på ugnen på 225 grader. Ta ut bunken ur kylen, doppa en matsked i vatten och skeda upp degen på bakplåtspapper, stryk av med en annan matsked. Strö på något, jag hade sesamfrön men det går lika bra med solrosfrön eller bara mjöl. Platta till klickarna något (det går bra med baksidan av den fuktade matskeden) . Sätt in direkt i 225 grader varm ugn och baka ca 13-15 minuter. (Behöver alltså inte jäsa en gång till) .
Blir ca 16 bröd.

Till brödet på kvällen använde jag rågsikt, chia och solrosfrön, och pumpafrön ovanpå.


Eftersom jag håller på med omplantering också i köket, så är det ju jättebra att
jag aldrig behöver ta upp degen på bakbordet.
Sådderna står i kö för omplantering nu och jag hinner inte med som jag borde.
I helgen startade vi frostvakt i bubbeltältet i växthuset för de minst känsliga sorterna. Så dit ut åker de nu när de fått komma i egen kruka.

Inne stannar paprika, chili och tomater än så länge.

Handlade mig en present (eller egentligen sju:-) förra veckan. Tyckte så jättebra om boken Fester med rester som jag lånade på biblioteket, så det fick bli en egen.
Martin Crawfords: Creating a Forest Garden och Perennial vegetables har jag önskat mig jättelänge. Den om Forest Garden är en riktig bibel på hela 384 sidor. Inget man tar med i sängen precis…den väger bly !
En bok om Permakultur, The ultimate guide to Permaculture, en om förökning av växter av Geoff Hodge, Maria Thuns såkalender och en om att odla mat i Polytunnel (inte med på bild).
Bara två böcker på svenska, resten är på engelska….bra det, då får man öva sig på engelska också.

Hoppas ni får en solig vecka !