Mmmm, känner ni tomatdoften 🙂
Bästa omplanteringen är när man ska greja med tomaterna, doftar så gott av bladen.
Fast jag vet att det finns de som tycker det luktar hemskt, så olika det kan vara…..I bakgrunden står två övervintrade plantor, en mörk cocktail till vänster och en spinkig Sungold F1 gulorange körsbärstomat till höger (den har redan en blomklase).

Framför står till vänster sticklingar från den övervintrade Sungold-tomaten och till höger nya frösådder av samma sort. Här syns (hoppas jag) fördelen med sticklingsförökning.
Tomaten till vänster (stickling) har redan en blomklase i toppen, fast den är så kort. Den är också kraftigare i stammen än den fröförökade till höger.

Fast det här är ju experiment och de är rätt rangliga allihop…..
Så här är mer lagom storlek på tomaterna nu…..
Det här är Vilma, Minibel och Microbel. Riktigt småväxta sorter som jag provar för första gången i år i plantskolan.
De blir bara mellan 20-40 cm höga.
Passar fint i kruka eller som kantväxt i rabatten. Man kan ju till och med ha en tomat i köksfönstret om man ingen trädgård har.

Huvuddelen av tomatplantorna sår jag annars i början-mitten av mars, då blir de lagom stora till utplanteringsdags här i juni.

Paprikorna växer så det knakar ! Särskilt de som fick lite större kruka än kompisarna. Det syns vad utrymmet spelar roll !

Den här växer också så det knakar när den väl grott….och det kan vara segt.
Klockranka, Cobaea scandens, en vacker klätterväxt.
Bilden till vänster tagen igår och den till höger idag ! Igår syntes bara några få plantor och idag svajade nästan hela brättet fyllt med pigga klockrankor. En riktigt fin klättrare, där bladen nästan är lika vackra som blommorna.
Klockrankan är egentligen perenn och ska gå att övervintra inomhus. Jag har inte provat själv.
Den blommar sent på säsongen och behöver sitta på ett varmt och skyddat ställe för att hinna blomma. På hösten får den jättefina vinröda toner i bladen.

Hittade jättevackra bilder hos Anitas blogg…de fyra blomsterhaven, titta in där.Bild lånad av Fröer med posten.

Ha det gott !