Jösses vad december pinnar iväg…..

Diverse julstök och kontorsarbete, fröbeställningar och lite drömmerier om hur jag ska planera i växthuset, har fyllt dagarna till brädden.
Man kan ju tex drömma om att odla aborrar :-)) Kolla här

Har försökt begränsa kakbaket i år, jag älskar att baka småkakor, men hur bra är det att ha frysen full sen ? Nån måste ju äta upp dem, och julmaten lägger sig ju gärna på höfterna ändå, fniss 🙂

Så i år blev det bara de alldeles nödvändiga Brommökakorna, Havreformarna (som ska fyllas med lingonsylt och vispad grädde till kaffet på maten), Spritsar och Kolakakor.

Ja just det…. så bakade jag ju mjuk pepparkaka också….och dottern har som vanligt bakat Eksta Pepparkakor ur Annas kokbok och så gjorde hon tre varianter på choklad- och nöt-skorpor. Ooops , det vart visst 7 sorters kakor ändå !
Ja, nån måste väl hålla på traditionerna, he he 😉

Bakar ni mycket kakor i stugorna till jul ?


Annars fick jag färskt grön-abstinens häromdagen
, nu har det ju varit fruset ett tag och jag har inte varit i plasttunneln ute och kollat i min vinterodling förrän i förrgår. En hel del såg ut att ha klarat sig trots -16 grader som lägst. Grönkål och svartkål ser helt oberörda ut men salladskålen var lite bränd i kanterna , dock ändå vid liv. En glad överraskning var Vårgyllen, den såg helt oskadd ut, finfin vintergrönsak alltså !

Men jag plockade fram några tråg och sådde ärtor och målla inne i tvättstugan under lysröret. Vanliga gula ärtor, efter 3 dagar ser de ut såhär. Snart goda ärtskott.
Grön och röd jättemålla. Pyttesmå blad har de när de kommer upp, men de smakar ganska mycket även i det här stadiet. I hörnet sitter toppen på en rödbeta som börjat få blad i kylen, de brukar kunna växa till sig och är goda i salladen.

Chilin `Black Pearl´från i somras har börjat blomma igen. Så fina lila blommor på den.
Provar att övervintra en Sungold tomat som stickling i år. Tre tomater har jag fått på i vinter, det här är den sista. Plantan ser väl halvrisig ut, vi får se hur det går.
Om det funkar som tänkt så tar jag nya sticklingar från denna till våren.


Annars är det trångt om saligheten under lysrören i tvättstugan just nu.
Sticklingar trängs med krukväxter som fått flytta på sig för att adventsljusstakar ska få plats i fönstret. Jag brukar säga att de får åka på SPA-vistelse över jul med ljusterapi :-))
Åh , den som finge det, får väl stå här och hänga jag oxå …..

Några orkideer fick också flytta hit, de passade inte så fint ihop med tomteröda gardiner (överkänsligt?)

Klockmalvan/Blomsterlönnen, som ränt iväg på höjden har fått MASSOR av knoppar i topparna, aj aj, jag som tänkte resolut klippa ner den. Nå, då får det väl bli en fin bukett av topparna, de brukar stå sig länge som snittblommor också.


Det ärvda palettbladet/rumsnässlan är skojigt, för det varierar så väldigt i utseende, beroende på hur mycket ljus plantan får. Man kan knappt tro det är samma sort ibland.

De här får dock vara kvar med julgardinerna, fniss ! Ååh vad jag gillar mina ödesträd när de blommar. Jag älskade den här växten redan som liten när min farmor hade ett jättestort träd.

Smithiantan är också rätt söt. En växt som förökas med rhizomer, små knölar i jorden. Plantan har ludna eller håriga blad.

Den här bladbegonian som jag fått av en av mina plantkunder gillar jag också skarpt. Den har också ludna blad.

Hoppas ni har det fint i decembermörkret !