Om man bara får välja en enda blomma, vilken ska man då ta ???

Temat idag på Blommig fredag är Min favoritblomma
Titta in hos Bland rosor och bladlöss och spana in vad alla har för älsklingsblomma !

Jag är väldigt kär i Viola <3

Speciellt den lilla styvmorsviolen, Viola tricolor , eller möjligen kan det vara en gammal sort av Hornviol, viola cornuta, som jag haft med från mitt föräldrahem. Bilden ovan från oktober i år och buketten nedanför plockad i november i år.
Först ut på våren är den också, brukar titta fram ur snön 🙂

Men penséer är inte långt efter 🙂
Viola x wittrockiana

Här tillsammans med palettblad (en gammal ärvd sort) och batat. Sen har vi ju den ljuva doftviolen, men den hade jag ingen bild på, mmm, violpastiller 🙂

En annan bra sak med Viola-släktet är ju att det går att äta blommorna.
Och åkerviolen plockar jag till hostmedicin och torkar, den är slembildande.
Ifall man har torrhosta så hjälper den .

Tillägg eftersom det kommit några frågor 🙂
Jag torkar mest blommor (bara för att det ser så fint ut:-) men bladen går lika bra att använda, det verksamma ämnet finns i dem också. Man kan använda andra violer också. När jag ska använda violen mot hosta så kokar jag te på den. Häll över kokande vatten över ca 1 msk torkad viol, låt dra minst 5 minuter.

Nu ska det bli kul att se vad alla har för favoriter.
Ha en fin helg !