Mina ödesträd har börjat blomma.
Passar så bra till jul, grön, vit och röd 🙂
Ödesträdet kallas även Brokklerodendrum.
På latin heter det Clerodendrum thomasoniaeJag har två plantor, den här som är moderplantan, har jag fått för måååånga år sedan av min ingifta morbror Nils som en liten stickling. Han i sin tur hade fått den av sin syster, som hade fått den av deras mor 🙂
Nils är borta sedan många år tillbaka, men nu när trädet blommar så minns man lite extra. Vi hade odlarintresset gemensamt, både moster och Nils var väldigt intresserade av växter och att odla. Det här är den andra plantan. Den har en flätad stam. Jag satte flera sticklingar i samma kruka och när de rotade sig allihop så flätade jag ihop dem.
Ormbunken till vänster är en Adiantum från en julgrupp jag fick för sisådär 10 år sedan. Just nu är den lite halvdan, behöver nog lite större kruka och ny jord. Planta nummer två har inte fått det röda i blommorna än. Men jag tycker de är rätt fina när de bara är vita också ! Lagom med snö…än så länge.
– 11 grader idag. Jag ägnade dagen åt kontorsarbete, kände inte för utejobb idag.
Men de lovar visst mer snö, så jag tog en tur till skogen för att hitta lite mer grön mossa innan det är för sent. Tallarna blir så fina med snötopp ! Efter en rejäl runda i skogen var det gott att komma in och dricka kaffe med lussebulle…..ja ja – det är tjyvstart jag vet 🙂 Men här i huset har vi som tradition att ha lussebullar från första advent.

När startar ni med bullarna ?