Temat denna vecka på Blommig fredag är Hemlig.
Kika in hos Pilgrim, Bland Rosor och bladlöss och se hur andra har tolkat temat.

Jag tänkte på allt hemligt arbete man utför i trädgården, det som aldrig syns.
Och den som inte har provat att odla har inte en aning om vilket arbete som ligger bakom, när den ser grönsaksbäddarna på sommaren.

Ibland drabbas jag av känslan att jag inte får något gjort, det är då jag kan finna ett behov av att dokumentera att jag visst har gjort något…..
Här var det förra året ett igenväxt jordgubbsland, i år har det växt 10 squashplantor här och en rad kål längst bort. Det har varit marktäckning på men gräset har letat sig igenom. Dags för röj….

I veckan har jag grävt mig igenom några såna här rutor. Mer eller mindre igenväxta. Gräva är kanske fel ord för jag strävar efter att inte störa markens organismer för mycket, jag rensar med grepen kan man säga, och där det inte behövs gräver jag inte alls. Fast den här övre delen var riktigt igenväxt så här blev det mycket grepande.

Den bortre bredare delen som syns är den på bilden ovan.

Den här delen är nu vitlöksland. Har kört på 8 skottkärror med kompost och satt 6 rader vitlök av 6 olika sorter. Har fått rådet att vitlöken ska sättas två veckor före tjälen går i backen, hur man nu ska veta det ? Men förra året satte jag sista veckan i oktober och det gick väldigt bra här.
Jag sätter dem inte lika djupt som man brukar rekommendera eftersom jag lägger på marktäckning. Nu är det dags att lägga på löv.

Jag lägger på ett tjockt lager löv, körde på 7 kärror tror jag till den här rutan. Sedan lägger jag på ett minst lika tjockt lager hö ovanpå.
Nu är det väl bäddat inför vintern och vitlökarna och alla små liv där nere i jorden, `våra bästa jordbrukare´, har det varmt och gott. Sen när våren kommer kan man bara rulla tummarna och titta på hur de växer 😉 Bilden är från juni i år, på en av mina vitlöksrutor. Jag hade två rutor vitlök i år.

Principen med täckodling för vitlök fungerar jättebra, bara man lägger på tillräckligt tjockt lager med marktäckning så behöver man inte fundera på att rensa ogräs alls. Det viktiga är att gödsla ordentligt också, både genom att tillföra välbrunnen stallgödsel eller kompost nu när man sätter löken, och beroende på hur mycket näring som den innehöll, så kanske man får gödsla på försommaren också.

Särskilt om man lägger på gammalt hö som jag gör så går det åt näring. Höet tar nämligen av kvävet för att brytas ner.

Så har jag en hemlig trädgård i trägården också.

Den går ….föga fantasifullt ;-)….under arbetsnamnet Secret White garden.
Ingången är längst bort under Fläderbusken som blommar i vitt längst till höger i bild. Bilden här är tagen i juli i år.Här är ingången till det hemliga rummet bakom pergolan. Kanterna på gången är daggkåpa. Jag har bestämt att rummet får innehålla vitt och svagt gult. (det har redan fallerat kan jag berätta 😉 I bakgrunden står en gammal fallfärdig korgstol under asken, mitt vårdträd.
Bilden är tagen i september i år.
När man kommer in så har jag vitbrokig kornell mot pergolan. Under växer vitt Ormöga, Hosta av olika slag, en vit Potentilla och tulpaner på våren.En vårbild i aprilVitt ormögaEn bild i september tagen från andra hållet mot genomgången ut mot gärdet. Här växer dotterns frösådda Kastanj, vita vinbär, en vit fylld Pimpinellros som blommar tidigt, en Aronia med vita blommor på våren och under diverse perenner, bla Anagrambräcka, vit Höstflox, vit pion, vit näva, vit lungört, mera daggkåpa, styvclematis mm.

Den här delen är under uppbyggnad, har en massa idéer. Problemet är bara att tiden inte finns just nu att ta tag i dem…men nån gång 🙂 Annars är det härligt att drömma !
Gräsmattan har jag tänkt ska bli helt rund här inne. Det här är en bild tagen häromdagen i slutet av oktober.

Annars är min trädgård rätt hemlig överlag, jag gillar det där lite vildvuxna med spännande gångar och passager.Stor inspiration till hemliga ställen, kan man ju få om man ser filmen Den hemlighetsfulla trädgården, den har ni väl sett ?

Men när jag avslutar nu på kvällarna för att gå in så tror jag faktiskt att jag redan bor där, i den hemlighetsfulla trädgården. 🙂En skön helg på er !
Med många spännande hemliga saker på schemat hoppas jag 🙂