Min böntunnels livscykel i år.
Sådde normal tid i slutet på maj.
Första veckan i juni frös plantorna nästan bort, många minusgrader på natten.
De överlevde men det tog ett tag att hämta sig.
1 juli såg tunneln ut såhär. Ingen fart på tillväxten, kallt och regnigt. Andra veckan i augusti hade de nått upp till topp. Började skörda rätt sent, men bönor växer som bekant fort, så skörden blev rätt bra ändå. I september var det äntligen en riktig tunnel. (Fotot taget från andra hållet av tunneln). I veckan som gick kom frosten och gjorde slut på årets bönor. Några nätter tidigare hade det klarat sig med fiberduken jag lade på, men nu blev det för kallt.
Så nu är det bara att klippa ner. Lägger allt jag klipper av som marktäckning där bönorna vuxit. Nu får maskarna och andra nyttodjur ta hand om det över vintern så blir det fin näring och mull där till våren. Hann i alla fall med att få utsäde till de flesta sorterna. Ligger på tork i köket nu. Min torkställning är väldigt bra till att torka ärtor och bönor i. Snygg är den också…till skillnad från kaffefilter och creme fraiche-burkar 😉

Min kruka utanför trappen blev så tom efter att jag plockat bort Fuchsian.
Jag lånade ett gäng plantor från plantskolan, i hösttoner. Återbruk 😉

Bladen på Nejlikroten (längst fram) har så fina färger i år. Vilken tacksam växt, den har jag återupptäckt efter att ha haft den i rabatten i många år, arv efter mormor.
Sedan är det Blåsvingel, Lavendel, Salvia, Silvermalört, Kärleksört och längst bak Blågull ` Purple Rain´. Nu ska kissen och jag fortsätta plocka äpplen. Han är en riktig stegvirtuos.
Höstkram till er alla <3