Äntligen blev det Nördlördag hos Peter Korn.
Vi anmälde oss redan i december, så väntan blev låång.

Monica och jag anlände prick klockan 10 när trädgården öppnade och dök genast i plantborden, nä nä, jag har inget köpt (korsade fingrar).
Snyggt med ramar i sand. Hmm, så skulle jag också vilja ha det. Men hur praktiskt är det egentligen när man ska böja sig ner med alla plantbackarna till marken ?
Peter är yngre och har förhoppningsvis hållbarare rygg än min.

Klockan 11 var det dags för rundvandring i trädgården med Peter som guide.

Här pratar vi trädgård i en helt annan skala 🙂

På väg ner till det nyanlagda gruspartiet. Det blåste isande kalla vindar och vi var nog flera stycken som var frusna. Tur jag hade en extra tröja med.

Peter tyckte det var bra att det blåste och var kallt på hans växter 😉 De gillar vindutsatta kalla lägen eftersom de kommer från höga höjder på berg.

Här berättar Peter om gruspartiet bakom. Berget har han grävt fram själv, för hand, skottkärra för skottkärra har han kört därifrån till andra delar av trädgården.

Så här ser det ut, ser ni alla små lapparna, där sitter små alpina växter i rent grus, 0-8 mm tjocklek. Sen lägger han större stenar över för att regnet ska splittras upp när det kommer ner, annars slammar sanden lättare igen.

Peter visade också sin brutala metod när han tar bort all jord från växtrötterna innan han sätter ner dem i sanden. Annars stannar rötterna i jorden och växer inte ut i gruset. Han bankar bort jorden mot berget och sköljer ofta rötterna rena också, ajaj, vad det såg hemskt ut !

Vy bort mot huset.
Två av dammarna syns här, till vänster är ett myrparti.
Uppifrån den lilla timmerstugan på toppen ser det ut såhär.

Klockan 13.30 var det dags att krypa in i värmen i bygdegården, skönt !
Inledde gjorde skotten Ron Mc Beth som berättade om Primula, Gentiana och Meconopsis (bergvallmo). Mycket skönheter fick vi se på bild och Ron var rolig att lyssna till och pratade mycket lättförståelig engelska.

Efter Rons föredrag serverade Peters fru Mirjam en mycket god soppgryta till alla hungriga gäster.
Nästa föredrag var Julia Corden som berättade om strapatsrika växtresor till Bhutan. De får inte samla frö, inte samla växter, inte hitta nya växter (det vill Bhutans regering att deras egna växtsamlare gör). Men de får ta kort och notera anteckningar. Mycket spännande att lyssna till Julias berättelse.
Tänk att knalla runt i sån här miljö med våta fötter i en månad ! Då är man nörd !
De våta skorna fick de lägga längst ner i sovsäcken på nätterna och ta på torra sockar. På morgonen var det bara att stoppa fötterna i de våta skorna igen.
Men vilka vyer och vilket vackert landskap !
Näst på tur var Robert Potterton från Pottertons nursery. Han berättade historien bakom deras familjeföretag som startades i mycket liten skala av hans far, hemma i sitt lilla växthus. Intressant och skoj att lyssna till.
Hos Pottertons kan du även beställa växter till Sverige per post. Se hemsidan här
Avslutade kvällen gjorde Larz Danielsson med ett skojigt föredrag där han berättade om sina favoritväxter…även såna han inte sålde själv 😉
Du kan titta in på Larz hemsida här
Vyerna från där Larz bor är inte helt fel de heller !
Hammarstrand i Jämtland.
Strax före halv nio begav vi oss hemåt och klockan 24 körde jag in på gårdsplanen. Inte ett dugg trött, trots tidig start kl 06 🙂 Nördenergi !
Tack Monica för trevligt sällskap på resan !