Om ni undrar var jag håller hus så är det här jag är 🙂

Här står jag parkerad och planterar om, dagarna i ända.
Dags för gurkorna att få nya krukor, och meloner, auberginer, chili och paprika…..
Idag blev det mest tomater, nu är det bara ett brätte kvar, sen är alla tomater omskolade, för den här omgången i alla fall. Sedan brukar det bli en omplantering till ännu större kruka för dem som jag inte säljer förrän en bit in i juni.

Den här är väl snygg ? Silvery fir tree, en busktomat med medelstora röda frukter. Bladen är finflikiga.
Brätten med salladsväxter mm. Plockar ur pluggplantorna lite i taget, de som är lagom stora för omplantering.

Efter ett par veckor i större kruka ser de ut så här.
Sallat Forellenschluss, Lollo Rossa och Strandkämpar.

Det börjar fylla ut inne i bubbeltältet, snart behöver jag den här platsen till alla paprika och chili, så nu får det gärna bli frostfritt på nätterna så jag kan ha dem ute i tunneln utan bubbelplast.

Jag har sått Portlak i år för första gången. Både vinterportlak och trädgårdsportlak, det här är Trädgårdsportlak, Portulaca oleracea.

Det är en lättodlad salladsgrönsak med en frisk och lite syrlig smak, som innehåller mycket vitaminer: A, C, B och mineraler: magnesium, järn och kalcium. Dessutom är den ovanligt rik på Omega 3-fettsyror, bland annat alfa-linolensyra som annars mest finns i fisk och algväxter, men endast i få vegetabilier tex linfrö, raps och just portlak.

Man plockar skotten, nya kommer hela tiden och man kan skörda hela sommaren.
Plantan blir rikt förgrenad, tuvliknande och ca 15-25 cm hög och trivs bäst i full sol och en jord med PH värde kring 7,0. Om man låter den gå i blom självsår den sig lätt.

Men den grodde visst lite bättre än jag hade räknat med 😉 såhär tätt i pluggarna var det ju inte tänkt att det skulle bli. Vanligt fenomen det där, att man sår för tätt. Till vänster skymtar vinterportlak, där är det mer lagom och till höger börjar Isörten sticka upp, det är också en läcker sallatsgrönsak med saftiga suckulenta blad.

Gokväll !